Proiectele de dezvoltare economică durabilă pot fi realizate doar în condițiile unei stabilități politice în țară și colaborării eficiente între toate ramurile puterii de stat. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul discuțiilor purtate luni cu primarii, conducătorii serviciilor desconcentrate și reprezentanții mediului de afaceri din raionul Rezina, potrivit unui comunicat de presă.
”Anume crearea unui asemenea climat la începutul anului 2016, după investirea Guvernului, ne-a permis să depășim situația de criză din țară, să restabilim relațiile de parteneriat cu instituțiile internaționale, semnăm acorduri de colaborare, inclusiv financiare, care ne-au permis să relansăm majoritatea proiectelor de dezvoltare economică”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc. În context, ministrul Economiei a menționat că datorită eforturilor depuse de autorități s-a reușit depășirea celor mai sumbre prognoze ale experților națională și internaționali, reușindu-se o creștere economică de peste 4 la sută, iar rata inflației a atins cota de circa 2,4%.
”Aceste rezultate, dar și prognozele macro și micro economice ale Ministerului Economiei, partenerilor de dezvoltare, ne indică o evoluție destul de pozitivă a economiei naționale, cu o creștere de minim 4,5%, cu atrageri de investiții străine directe de peste 100 milioane euro, etc”, a specificat Octavian Calmîc. În aceste condiții, a spus ministrul Economiei, Guvernul susține toate inițiativele de modernizare a sistemului politic din țară, inclusiv introducerea votului uninominal, deoarece toate procesele de modernizare și reformare a statului trebuie să fie realizate de o nouă clasă politică, formată pe criterii de profesionalism, încrederea și susținere totală din partea cetățenilor.
Referindu-se la acțiunile întreprinse de autorități sau ce urmează a fi implementate în viitor, vicepremierul a menționat reforma instituțiilor publice de toate nivelele, implementarea proiectelor social-economice, restructurarea sistemului organelor de control, prin reducerea drastică a acestora, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, etc.
În cadrul dialogului primarii, conducătorii serviciilor desconcentrate și reprezentanții mediului de afaceri din raionul Rezina au adresat un șir de întrebări legate de utilizare fondului rutier, implementare a proiectelor de eficiență energetică, au solicitat implicarea Guvernului în rezolvarea unor probleme de infrastructură, mediu, etc.
La Rezina ministrul Octavian Calmîc a discutat directorul executiv al Companiei Lafarge Ciment Moldova, Jean-Michael Ponce, despre activitatea acestui agent economic, fiind discutate și problemele cu care se confruntă investitorul francez în procesul de activitate pe piața națională, precum și programele de dezvoltare a întreprinderii pe viitor, cooperarea cu autoritățile raionale în realizarea unor proiecte social-economice din teritoriu, etc. În timpul discuțiilor cu primarul orașului Rezina, Simion Tatarov, a fost abordată problema dezvoltării industriale a localității prin crearea aici, în componența unei Zone Economice Libere existente, a unei subzone cu atragerea proiectelor investiționale. Simion Tatarov a specificat că pentru realizarea acestui proiect, orașul Rezina dispune atât de infrastructură, cât și de potențial uman calificat, existent în zonă după închiderea mai multor întreprinderi pe ambele maluri ale Nistrului. În context, ministrul Economiei a susținut ideea autorităților locale, solicitând un plan de acțiuni în direcția respectivă și studiu de fezabilitate pentru proiectul dat.
Diana Munteanu