Pe parcursul anului 2014, în fiecare localitate activează echipele multidisciplinare teritoriale, asistențul social comunitar este membru al acestei echipe și se implică activ în soluționarea problemei delicvenței juvenile. În raportul cu privire la acţiunile întreprinse de către Direcția asistență socială și protecție a familiei în domeniul de prevenire şi combatere a delicvenței juvenile în raionul Căușeni se spune că, în 2014, în situaţie de risc, la evidență sunt luați 510 copii. Dintre aceștea, 115 copii supuși violenței, 417 copii sunt neglijați, 40 copii ai căror părinți au decedat, 12 copii ai căror părinți refuză să-și exercite obligațiile de părinte 8 copii plasați de urgență într-un mediu protector.
Conform art. 11 al Legii nr. 140/2013 în cooperare cu MMPSF, OIM, TEREE des HOOM, au fost repatriaţi în ţară şi plasaţi spre reintegrare într-o formă de protecţie, 5 copii rămaşi fără îngrijirea părintească după hotarele Ţării. La moment avem în evidenţă 8 copii repatriaţi.
Totodată, în anul 2014 Direcția asistență socială și protecție a familiei a reprezentat interesele minorilor proveniți din sistemul de protecție a DC în instanță . Stabilirea domiciliului copilului în urma desfacerii căsătoriei între părinți-53 cazuri,62 copii, decădere din drepturi de părinte- 24 cazuri, 26 copii. Avem la evidență 8 copii în conflict cu legea, la care am participat la audierea lor și în 6 cazuri ca reprezentant legal în instanță.
Dina Roșca
Foto simbol: avantaje.ro