Un număr de 35 de specialiști din domeniul învățământului, responsabili de disciplina şcolară Fizică, Astronomie au participat la seminarul republican cu tematica „Calitatea implementării reperelor metodologice ale Ministerului Educaţiei cu privire la organizarea procesului educațional la Fizică, Astronomie în învățământul gimnazial și liceal în anul de studii 2016-2017, implementarea curriculumului modernizat”.
Potrivit unui comunicat de presă, evenimentul a avut loc în oraşul Ungheni, și a fost organizat de către Ministerul Educaţiei în colaborare cu Direcţia Educaţie Ungheni, cu suportul Consiliului raional. În cadrul seminarului au fost discutate subiecte privind asigurarea calităţii instruirii la disciplina şcolară Fizică, Astronomie, fiind promovată interdisciplinaritatea, predarea integrată a disciplinelor tangente care contribuie la formarea competenţelor necesare pentru viaţă, securitatea vieții, ghidarea în carieră.
Totodată, participanții au asistat la orele de fizică ale unor profesori performanți din raion (Natalia Mocanu (LT ”V. Alecsandri”Ungheni), Ion Gorincioi (Gimnaziul din s. Cetireni), Tatiana Ciupercă (LT”A. Mateevici”, s. Pîrlița). În cadrul lecțiilor au fost prezentate diverse metode de integrare a cunoștințelor acumulate la fizică pentru formarea la elevi a competențelor de comportament în viața cotidiană (în deosebi, în situații excepționale). Lecțiile s-au desfășurat într-o formă interactivă, elevii fiind motivați să însușească această disciplină școlară din perspectiva necesității dezvoltării generale, dar și pentru asigurarea securității vieții și sănătății personale și a celor din jur. Participații la seminar au apreciat înalt relevanța conținuturilor, modul de organizare și receptivitatea colegilor de la Ungheni, efortul depus și rezultatele obținute în sistemul de învățământ din raion.
În acest context, dna Iulia Pancu, seful Direcției Educație Ungheni a menționat că pentru crearea condițiilor unui învățământ de calitate administrația publică locală contribuie esențial la dotarea laboratoarelor școlare cu resurse educaționale moderne. Implementarea eficientă a tehnologiilor didactice moderne la fizică și științe în activitatea didactică a fost menționată și de către dl Igor Evtodiev, doctor habilitat, USM, care a demonstrat ad-hoc, cu implicarea elevilor, un șir de experimente de studiu de mediu, care pot fi realizate prin intermediul noilor tehnologii educaționale.
La final, participanții au pus în dezbatere un șir de propuneri şi recomandări pentru eficientizarea procesului educaţional la fizică.