La Șoldănești a fost pus punct recoltării spicoaselor. Află rezultatele!
Postat: luni, august 3, 2015 . În
Fierbinte,
La raion
Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești, informează că, recoltarea spicoaselor în raion este finalizată. Campania de recoltare a fost lansată cu circa 10 zile mai devreme decît anii precedenţi. Drept cauze au servit lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate, din această vară.
În ansamblu, pe raion s-au recoltat 9740 ha culturi cerealiere de prima grupă și rapiță. Culturile cerealiere, în anul curent, au fost compromise substanțial de seceta excesivă din lunile mai-iunie și au diminuat rodnicia cu 25-30 % față de cea planificată și alcătiuește 2,8t/ha la grâu, 2,2 t/ha la orz și 1,1 t/ha la mazăre.
Destul de puternic s-a micșorat rodnicia rapiței de toamnă care nu a depășit de 1,5 t/ha. Volumul global al producției se evaluiază la 21900 tone de grîu, 2920 tone de orz și 815 tone de rapiță.
Seceta, care se prelungește, afectează grav culturile tîrzii prin stoparea dezvoltării plantelor și prin sterilizarea polenului. Culturile tîrzii ca porumbul și floarea soarelui sunt în pericol vital de a nu forma roadă.
Toate acestea au un impact negativ asupra asigurării cu nutrețuri a vităritului. Situația este îngrijorătoare și cere eforturi pentru menținerea șeptelului de animale în anul viitor.
În ultimii doi ani, în raion, se restabilesc fermele de porcine din sectorul asociat. A început reconstrucția și completarea complexului din Cotiujenii Mari, reparația și completarea fermei de porcine de la SRL ,,Alexandru SLV,, din Cușmirca, dar și în multe alte gospodării țărănești. Drept rezultat, a crescut efectivul de porcine de două ori, însă condițiile anului 2015 au adus la micșorarea prețurilor la carne.
Producătorii de carne suportă pierderi din motiv ca în republică nu există o stabilitate a prețurilor. Sinecostul la producerea cărnii este cu 25- 30% mai mare ca prețurile de piață.
IMPLEMENTAREA TEHNOLOGIILOR PROGRESISTE
Pentru obținerea producției de calitate și în cantități majore SRL ,,Dacfruct,, folosește normarea încărcăturii de rod a merelor prin metoda chimică și manuală. Acest procedeu tehnologic este folosit pe o suprafață de circa 20 ha în comun cu irigarea culturilor.
Pentru diminuarea impactului produs de seceta excesivă, se folosește pe larg sistema de irigare a legumelor.