„Ce se întâmplă dacă …?”, se întreabă adesea copiii cînd se află în contact cu legea, fie în calitate de victime, martori sau în calitate de bănuiţi. Probabilitatea mare de interacţiune a copiilor cu sistemul de justiție din țară impune informarea copiilor despre drepturile lor.
În acest sens, la 17 martie curent, Inspectoratul General al Poliţiei în comun cu Reprezentanţa în Republica Moldova a Fundaţiei Terre des Hommes, a lansat Campania de informare pentru copii „Cunoaște-ți drepturile împreună cu noi”.
Campania are drept scop informarea copiilor și părinților/reprezentanţilor legali cu privire la drepturile copilului la contactul cu sistemul de justiție şi face parte din Proiectul Consolidarea competenţelor organelor de drept şi a coordonării intersectoriale, a societăţii civile pentru combaterea discriminării şi a relelor tratamente aplicate copiilor în cadrul sistemului de justiţie al RM, finanţat de Uniunea Europeană.
Concomitent, pentru a îmbunătăți disponibilitatea și accesul la informație, angajaţii Inspectoratului de Poliție Dubasari, în perioada martie-noiembrie 2015 vor desfăşura un şir de activităţi informativ-educative cu copii şi părinţii, în cadrul cărora li se va prezenta spotul video „Justiţia pentru copii” şi li se vor distribui pliante informative cu genericul „Ce se întîmplă dacă…?”. La fel, în cadrul sediilor inspectoratelor şi sectoarelor de poliţie vor fi plasate postere informative cu privire la drepturile copiilor şi datele de contact utile în cazul cînd necesită o consultanţă sau le sunt încălcate aceste drepturi.
De asemenea, în contextul Campaniei lansate, în perioada 22 aprilie – 22 mai curent, se va desfășura un concurs online pentru copii, în cadrul căruia ei vor răspunde la o serie de întrebări formulate pe seama informațiilor asimilate.
Concursul va culmina la 1 iunie curent, de Ziua Internațională a Copilului, cînd va avea loc tragerea la sorți şi premierea învingătorilor.
Diana Munteanu