Proaspătul ministru al Educației, Corina Fusu a decis: instituțiile de învățămînt să fie gata pentru un nou an de studii cu două săptămîni înainte de 1 septembrie. Exact cu două săptămîni înainte de începerea anului școlar, expresul.com a telefonat la Direcțiile de învățămînt din Ungheni, Nisporeni, Călărași, pentru a vedea cum au executat ordinul ministerului.
CĂLĂRAȘI
Instituțiile de învățămînt din raionul Călărași sînt pregătite pentru anul de studii 2015-2016. Declarația îi aparține Elenei Gonța, șefa Direcției Învățămînt. Dînsa ne-a spus că, urmare a controalelor efectuate, instituțiile din Răciula, Hirova și Onișcani s-au ales cu calificativul ”foarte bine”. ”Chiar și azi poți să intri în aceste școli și să începi lecțiile”, a făcut o remarcă șefa direcției. Alte cîteva instituții, cele mai multe la număr, au primit calificativul ”bine”. Este vorba de școlile din Țibirica, Bravicea, Săseni, Căbăiești, Sipoteni, Bahmut, Sadova, Pitușca, dar și cele din orașul Călărași. În ceea ce privește grădinițele, Elena Gonța a explicat că acestea sînt verificate o dată în an, dar nu neapărat în ajun de 1 septembrie, ci atunci cînd expiră termenul de funcționare.
Comisia de trecere în revistă a instituțiilor de învățămînt în vederea stabilirii nivelului de pregătire pentru noul an de învățămînt a efectuat controalele respective în perioada 11-14 august. Au fost verificate toate cele 30 de instituții de învățămînt, fie că e vorba de licee, gimnazii sau școli primare. În raionul Călărași mai funcționează 32 de grădinițe și un centru comunitar.
NISPORENI
”Da, instituțiile școlare sînt foarte bine pregătite”, a spus din start Nina Sterpu, șefa Direcției Învățămînt, explicînd și de ce: ”Toate se află, în prezent, la autogestiune, au un buget mare, ceea ce le permite să creeze condiții bune, pe care, pînă nu demult, nu le-au avut”.
În ceea ce privește grădinițele, Nina Sterpu afirmă că acestea nu sînt pregătite la același nivel ca și școlile, pentru că bugetul este cu mult mai mic, iar copii – mai puțini. Totuși, datorită banilor, oferiți, acum doi ani, de către Guvernul României, a fost posibilă soluționarea multor probleme cu care se confruntau grădinițele din raion. Atunci au fost făcute foarte mari schimbări. În prezent, sînt în construcție sau reconstrucție grădinițele din Mărinici, Vînători, Bolțun. În unele grădinițe, cum ar fi, de exemplu, cea din Șișcani, se fac reparații capitale. ”Aș spune că nu stăm rău la capitolul respectiv, de aceea îmi doresc ca, la conferința pedagogică din august, să premiem cadrele didactice care au pregătit instituțiile la cel mai bun nivel”, a mai spus șefa Direcției Învățămînt.
Comisia, formată din specialiști din diferite domenii, a verificat pregătirea instituțiilor de învățămînt timp de șase zile, în perioada 5-12 august. Potrivit Ninei Sterpu, în raionul Nisporeni sînt 33 de școli, 27 grădinițe, două centre comunitare și două extrașcolare.
UNGHENI
Toate instituțiile de învățămînt din raion sînt gata pentru a întîmpina copiii la 1 septembrie. A confirmat acest fapt însuși Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției Învățămînt, Tineret și Sport. Timp de patru zile, în perioada 11-14 august, și aici a lucrat o comisie specială, formată din specialiști din diverse domenii, inclusiv învățămînt, situații excepționale, siguranța alimentelor și sănătate publică. Membrii acesteia s-au deplasat în toate localitățile pentru a stabili nivelul de pregătire a instituțiilor școlare și preșcolare către noul an de studii. Au fost verificate blocurile de studii, cantinele, sălile și terenurile de sport, grupurile sanitare. ”Au fost depistate și ceva neajunsuri în unele instituții. Pînă la 1 septembrie, acestea vor fi înlăturate”, a menționat Alexandru Ciuvaga. Pentru reparația unor săli de sport, termenul limită este pînă la 1 octombrie.
În prezent, în raion funcționează 49 de școli, 52 de grădinițe și centre comunitare, cinci instituții extrașcolare.