Înalți Consilieri UE au efectuat miercuri, 2 noiembrie, o vizită de lucru la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord. Este vorba de Matija Derk, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării regionale (Croația), Bernard Chantemesse, Înalt Consilier UE în domeniul transportului (Franța), Svetlana Zhekova, Înalt Consilier UE în domeniul mediului (Bulgaria), Snezhana Blagueva, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii (Bulgaria), și Alexandru Sandulescu, Înalt Consilier UE în domeniul energetic (România).
Potrivit unui comunicat de presă, cei cinci oficiali europeni, care activează în cadrul ministerelor de ramură de la Chișinău, au fost însoțiți la Bălți de Valentina Țapiș, șefa Direcţiei politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC). La vizita de lucru au mai participat Olesea Moghilda, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul dezvoltării regionale, Stanislav Petrașcu, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul transportului, Cristina Coțofană, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul mediului, și Lucia Micu, Asistent al Înaltului Consilier în domeniul dezvoltării rurale și agriculturii.
Reprezentanta Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Valentina Țapiș, a menționat, în cadrul întrevederii, că dialogul cu Înalții Consilieri UE care au vizitat Regiunea de Dezvoltare Nord este unul de perspectivă și că ei sunt cei care vor duce mai departe mesajele despre necesitățile regiunii. Valentina Țapiș a accentuat că îmbunătățirea nivelului de trai în regiunile republicii depinde în mare măsură de strânsa colaborare dintre ministerele unde activează Înalții Consilieri UE.
Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, le-a mulțumit Înalților Consilieri pentru interesul manifestat față de Regiunea de Dezvoltare Nord și pentru inițiativa de a se familiariza cu provocările de dezvoltare specifice regiunii.
Cu acest prilej, directorul ADR Nord le-a prezentat oficialilor europeni informații relevante despre profilul socio-economic și turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord, precum și despre potențialul investițional al regiunii. Directorul ADR Nord a mai vorbit și despre activitățile realizate de ADR Nord, precum și despre inițiativele strategice și proiectele promovate în diverse sectoare.
„Suntem recunoscători pentru susținerea, inclusiv financiară, pe care ne-o acordă Uniunea Europeană. Proiectele de dezvoltare regională implementate cu sprijinul partenerilor noștri europeni au contribuit substanțial la dezvoltarea mai multor localități din Regiunea de Dezvoltare Nord și la îmbunătățirea condițiilor de trai”, a menționat directorul ADR Nord.
La rândul său, Tatiana Dormenco, viceadministratoare a Zonei Economice Libere Bălți, le-a vorbit oficialilor europeni despre oportunitățile investiționale în regiune, după șase ani de la instituirea ZEL Bălți. Tatiana Dormenco a menționat că printre obiectivele ZEL Bălți se regăsește și crearea mediului potrivit pentru atragerea investițiilor.
În acest context, Matija Derk, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării regionale, a menționat că, avându-se în vedere domeniul dezvoltării regionale, colaborarea internațională în cadrul ZEL Bălți poate fi extinsă. „Bani sunt destui, problema e că proiecte de calitate sunt mai puține”, a precizat Matija Derk, potrivit căruia diversificarea relațiilor internaționale poate crește și numărul de proiecte investiționale viabile.
Tot miercuri, Înalții Consilieri, însoțiți de directorul ADR Nord, au mai vizitat Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), unde au avut o întrevedere cu rectorul instituției, prof. univ., dr. hab. Ion Gagim. La universitate, oficialii europeni au discutat despre principalele provocări ale instituției, colaborarea cu partenerii, educația duală, inițiative de proiecte etc.
La întrevederea cu Înalții Consilieri UE, rectorul USARB, prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, a menționat că administrația instituției de învățământ este preocupată de dezvoltarea doctoratului, de crearea laboratoarelor și a centrelor de cercetare. La rândul său, prorectorul pentru activitatea științifică al USARB, conf. univ., dr. Igor Cojocaru, a precizat că una dintre prioritățile USARB este să dezvolte domeniul cercetării. În acest context, prorectorul a menționat că în acest sens există un concept de proiect depus la un concurs de proiecte anunțat de MDRC, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Odată realizat, proiectul va crea condiții necesare pentru lansarea a 10 start-up-uri, având la bază rezultate obținute de USARB în mai multe domenii ale științei.
Tot ieri, Înaltul Consilier UE în domeniul transportului, Bernard Chantemesse, și asistentul său au efectuat o vizită de documentare la Aeroportul Internațional „Mărculești”, unde s-au familiarizat cu potențialul investițional al aeroportului.
Menționăm că prima vizită la ADR Nord a unui Înalt Consilier UE a avut loc în luna iunie curent. Atunci, Matija Derk, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării regionale, a împărtășit din experiența implementării politicii de dezvoltare regională în țări membre ale UE. Matija Derk activează, din luna martie curent, în cadrul MDRC, oferind consultanță în domeniul dezvoltării regionale ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.
Diana Munteanu