La data de 17 februarie curent, în oraşul Ungheni a început implementarea unui nou proiect. În urma unui concurs, oraşul Ungheni a fost selectat pentru a fi unul din oraşele partenere în cadrul proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală”. Acest îşi propune asistarea comunităților afectate de migrație în vederea îmbunătăţirii serviciilor locale, și anume: aprovizionarea cu apă și sanitație, servicii sociale, de educație şi de sănătate, precum și accesul la oportunități generatoare de venituri (reîncadrarea în cîmpul muncii, susţinerea în dezvoltarea de afaceri).
Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” va fi implementat în perioada 2015 – 2017 în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale locale, sectorul privat, populaţia, inclusiv migranţii originari din comunităţile-ţintă. În total, 25 de sate şi oraşe de pe întreg teritoriul Republicii Moldova vor fi parte a proiectului.
Proiectul va fi finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în domeniul migraţiei și dezvoltării (M&D) și va fi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD).
Migraţia forţei de muncă din Moldova a crescut brusc pe parcursul ultimelor două decenii. Conform studiilor recente, circa 479 mii de moldoveni sunt migranţi, 370 mii aflîndu-se în migraţie pe termen lung, iar 109 mii sunt migranţi circulari. Oraşul Ungheni este afectat în proporţie de 15 % de migraţie.
Începînd cu 2010, migraţia și dezvoltarea au fost recunoscute atît de către autorităţile naţionale cît și de către comunitatea internaţională ca un subiect important pe agenda de dezvoltare a ţării. Avînd în vedere contextul specific al dezvoltării locale, situaţia actuală și necesităţile, proiectul are două obiective principale. În primul rind, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale și Familiei și Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă vor fi abilitate, vor avea capacităţi și resurse pentru a presta servicii calitative de reîncadrare în cîmpul muncii a tuturor persoanelor revenite. În al doilea rînd, autorităţile publice locale vor avea capacităţi și resurse de a implica membrii comunităţii, inclusiv migranţii, prin promovarea transferului de cunoștinţe (know-how) din străinătate în scopul îmbunătăţirii serviciilor esenţiale locale, precum şi prin oferirea de oportunităţi pentru activităţi generatoare de venituri.
În cadrul şedinţei de iniţiere, care a avut loc în biroul Primarului oraşului Ungheni, Ghenadie Vîrtos, consultant în cadrul proiectului respectiv, a afirmat că întrebarea principală în jurul căreia se va lucra în cadrul proiectului este următoarea “Cum poate fi folosită migraţia în mod eficient pentru prosperarea localităţii de baştină?”.
Proiectul îşi propune mai multe rezultate şi activităţi. Unul din ele va fi crearea Asociaţiei Băştinaşilor din oraşul Ungheni, prin intermediul căreia se vor fortifica legăturile dintre migranţi şi comunitatea locală. În cadrul proiectului, primăria va fi dotată cu diferite instrumente care la facilita legătura dintre cetăţenii oraşului şi autoritatea publică locală. De asemenea, proiectul va finanţa un proiect intercomunitar de 75 mii dolari între oraşul Ungheni şi o altă comunitate, idea proiectului urmează a fi identificată.
„Sunt sigur că prin intermediul acestui proiect, şi mai ales datorită Asociaţiilor de băştinaşi pe care le vom crea, concetăţenii noştri aflaţi în migraţie vor avea posibilitatea să se implice mult mai activ la dezvoltarea oraşului natal. Ei se vor simţi mult mai utili şi mai aproape de cei de acasă prin contribuţia lor”, a declarat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.