Recent, la inițiativa Secției Cultură Rezina, angajații din domeniu au fost convocați la un seminar, în cardul căruia s-a vorbit despre mai multe aspecte ale activității cotidiene.
Astfel, directorii locașelor de cultură, conducătorii artistici prezenți au fost îndemnați să-și constituie o arhivă din imagini foto și video, pentu istorie, dar și pentru a mai privi o dată, a examina și a vedea mai profund momentele bune și cele, asupra cărora trebuie să se mai stăruie.
Rapoartele anuale de activitate, obiectivele pentru anul care a început au făcut obiectul de discuție în continuarea seminarului. Și aici, potrivit dnei Liuba Godonoagă, ”în ansamblu a fost bine”, totodată dumneaei le-a mai oferit colegilor îndrumări cum ar trebui să arate Raportul anual de activitate, ce să conțină, ca să fie și corect, și exhaustiv, și atractiv din punct de vedere al ținutei grafice. Novicii au fost îndemnați să vină la secție, ca să vadă cum întocmesc rapoartele și planurile colegii mai cu experiență.
Detaliat, cu explicațiile de rigoare, s-a vorbit despre activitățile ce urmează să fie pregătite și desfășurate în anul curent. ”Nu a mai rămas mult până la 1 martie – faceți o sărbătoare de suflet, cognitivă, distractivă, interesantă pentru oameni”, cu acest îndemn au venit organizatorii seminarului. Dna Angela Racu le-a sugerat ideea de a proceda la niște schimburi culturale între sate, colective: ”Invitați-vă colegii, mergeți la dânșii cu spectacole pe parcursul anului. E și un schimb de experiență, o să vă cunoască mai multă lume. Avem meșteri populari, avem oameni buni, despre care merită să știe vecinii. E mult mai bine, mai frumos, mai autentic decât cântărețul care vine și face playback în fața spectatorilor. Nu e un moft al cuiva, e o acțiune foarte importantă, care va deveni și utilă. Astfel pot fi desfășurate chiar seminarele practice, de care am cam uitat. În anul curent seminare practice urmează să desfășurăm în satele Gordinești, Buciușca, Ciorna și Pripiceni. Gândiți-vă pentru când veți fi disponibili și ne spuneți”, a mai comunicat dna Racu.
Și despre pregătirea pentru Festivalul cântecului pascal s-a vorbit. Ediția din anul curent se va desfășura la Mănăstirea Saharna, pe 14 aprilie, în a treia zi de Paști. Evoluările colectivelor vor fi însoțite și de expoziții pascale, care va trebui neapărat să conțină nu doar ouă roșii, pască, cozonac, ci și alte lucruri caracteristice sărbătorii și atmosferei zilelor pascale. ”Mai consultați-vă cu preotul din sat, mai vedeți cum sunt amenajate bisericile în această perioadă”, a fost îndemnul pentru participanții la semninar.
În perioada februarie-mai se va desfășura procesul de atestare a colectivelor artistice cu titlul ”Model”. Pe moment, în raion activează 13 asemenea colective, dar, potrivit administrației și angajaților Secției Cultură, ”avem potențial mult mai mult – este vorba de artiștii amatori din satele Lalova, Țahnăuți, Țareuca, Peciște, Trifești, Gordinești, Mateuți, Buciușca, Pripiceni, Echimăuți”. Lucrătorilor din cultură le-a fost distribuită și informație, formulare pentru buna pregătire către atestare.
Este îmbucurător și faptul că, în anul 2014, lucrări de reparație au fost efectuate în 15 cămine de cultură, în unele chiar esențiale. A crescut numărul caselor de cultură care dispun de agent termic – de la 2 (Rezina și Peciște) – la 4 (celor două li s-au alăturat Pripiceni-Răzeși și Echimăuți). Grație Programului ”Novateca”, de renovări și ajustări la cerințele zilei au avut parte și 19 biblioteci din raion.
Pe final s-a reiterat necesitatea constiturii unor consilii pe lângă locașele de cultură, mai mult – dna Racu a vorbit chiar despre un consiliu pe lângă Secția Cultură, care să întrunească 7-9 dintre cei mai buni și mai activi lucrători din cultura raionului.
Elena Ivanov/consiliu.rezina.md