Elise Mazaud și Clement Fabreguettes sunt doi studenți din regiunea Lyon, Franța care au venit să descopere Republica Moldova. Traseul ales de ei va fi Ungheni – Călărași – Nisporeni.
”Am ales aceste locuri, pentru că ni s-au părut foarte verzi, cu păduri și parcuri. Sunt locuri frumoase și merită de vizitat”, e explicat Elise pentru expresul.com.
Mai mult ca atât, cei doi și-au propus ca, timp de două luni, cât se vor afla în Republica Moldova, să ia cunoștință de cultura și potențialul turistic de aici.
Și mai există un motiv pentru care au venit la noi. În prezent, cei doi tineri francezi fac masteratul, iar ca subiect al lucrării lor și-au ales ”Relațiile Uniunii Europene cu țările Europei de Est”. Republica Moldova este, se știe, una dintre țările Europei de Est.
”Aici vom lucra pe trei domenii”, a precizat Elise Mazaud. Este vorba de dezvoltarea turismului rural – de aceea și merg peste tot, în dorința de a descoperi locuri interesante. Este vorba și de schimburi de experiență cu elevi de la colegii și școli profesionale. Deja au vizitat Colegiul Agroindustrial din Ungheni, unde au convenit asupra unor schimburi de experiență între elevii francezi și cei din Moldova. Cel de-al treilea domeniu se referă la exportul produselor moldovenești în Franța.
Clement Fabreguettes a specificat că au rămas impresionați, până acum, de mierea produsă aici. Tânărul a lăudat și băuturile alcoolice de la noi. ”Deja vom duce un produs în Franța, pentru părinții noștri – coniacul Călărași”, a spus, zâmbind, tânărul pentru sursa citată.
În orașul Ungheni s-au aflat trei zile. ”E tare drăguț!”, a făcut o remarcă Elise, după care a concretizat: ”Am mers la un liceu din oraș, la fabrica de vinuri, în biserici și, evident, am vizitat Podul Eiffel. A fost interesant”.
Au reușit să ajungă și pe la mănăstirile din raioanele Călărași și Nisporeni, au vizitat locuri care, afirmă Elise, ar putea contribui la dezvoltarea turismului rural.
Colegul ei a completat-o imediat: ”Am început să vă descoperim și tradițiile. Ne-a plăcut mult zeama de găină, pe care o preparați aici. Oamenii sunt ospitalieri”.
Aventura lor se va încheia la sfârșitul lunii august, iar cei doi speră să plece acasă cu multă informație ce le va fi utilă pentru lucrarea lor.