Pe 15 martie 2016, ministrul educației Corina Fusu a efectuat o vizită de lucru în raionul Nisporeni pentru a se informa cu privire la situația instituțiilor de învățământ din teritoriu și pentru a discuta cu factorii de decizie locali, cu elevii, cadrele didactice, precum și cu cetățenii de rând problemele din domeniul educației și eventualele căi de soluționare a acestora.
Inițial Corina Fusu a avut o întrevedere cu președintele raionului Nisporeni Ion Artene și vicepreședinții Ion Țugulea și Ghenadie Verdeș, după care a participat la o platformă de dezbateri cu primarii localităților din zonă și managerii instituțiilor de învățământ. În cadrul întrunirii ministrul a prezentat prioritățile Guvernului în domeniul educației, reformele în curs de desfășurare și perspectivele de dezvoltare a învățământului, inclusiv cele privind asigurarea accesului tuturor copiilor la educație de calitate.
În această ordine de idei, Nina Sterpu, șefă a Direcției Învățământ, Tineret și Sport Nisporeni, s-a referit la problema integrării școlare și diminuării absenteismului elevilor de etnie romă din regiune. ”Deoarece practicile europene confirmă impactul negativ al segregării asupra dezvoltării personalității, le-am oferit copiilor romi oportunitatea de a învăța la instituția desegregată Gimnaziul ”Valeriu Dumbravă” din Ciorești, care corespunde anumitor indicatori de calitate. Totodată, colaborăm cu mai mulți parteneri și cu susținerea lor în acest gimnaziu a fost creată o ludotecă, ce are menirea de a dezvolta procesele cognitive ale copiilor. Zilnic, la școala și grădinița din localitatea Ciorești sunt transportați cu autobuzul școlar opt elevi și nouă preșcolari. Cu părere de rău, este dificil de a asigura școlarizarea copiilor de etnie romă, din cauza migrării frecvente a acestora, împreună cu părinții, peste hotare”, a remarcat sursa citată.
Corina Fusu a menționat că la momentul actual Ministerul Educației lucrează asupra elaborării unui sistem informațional prin intermediul căruia va fi monitorizată rata absenteismului și abandonului școlar pe regiuni, ceea ce va permite o abordare individualizată a cauzelor fenomenului respectiv și identificarea soluțiilor pentru fiecare caz în parte.
Ulterior ministrul educației a vizitat Gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din satul Vărzărești, unde s-a întâlnit cu elevii și profesorii instituției. Tinerii au împărtășit experiențele relevante din activitatea Consiliului Elevilor, proiectele educaționale în care sunt implicați, oportunitatea orelor opționale etc. Primarul comunei Vărzărești Constantin Ungureanu și directorul interimar al Gimnaziului „Alexandru cel Bun” Inga Ulinici au solicitat susținerea Ministerului Educației pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție a acestei instituții de învățământ. În context, ministrul a precizat că, deoarece este o școală de circumscripție, Gimnaziul ”Alexandru cel Bun” din Vărzărești urmează să fie renovat și dotat cu echipament necesar, cu suportul Proiectului Băncii Mondiale ”Reforma Învățământului în Moldova”.
În cadrul vizitei la Serviciul de Asistență Psihopedagogică (SAP) Nisporeni, Corina Fusu a subliniat faptul că susținerea copiilor cu cerințe educaționale speciale este o prioritate a Ministerului Educației iar asigurarea condițiilor corespunzătoare pentru buna funcționare a SAP-urilor facilitează accesul copiilor la serviciile respective.
Maria Fărîmă, șef interimar al SAP Nisporeni a informat că peste 240 de elevi din localitățile raionului beneficiază de servicii specializate. SAP Nisporeni este dotat cu transport și dispune de specialiști pentru toate pozițiile necesare, inclusiv logoped, kinetoterapeut, psihopedagogi – fiind foarte solicitat.
Un exemplu de bune practici în domeniul învățământului preșcolar oferă și Grădinița incluzivă ”Poveste” din raionul Nisporeni, frecventată de 260 de copii cu vârsta de 2-6/7 ani. Directorul Tatiana Cociu a spus că instituția antepreșcolară este dotată cu un Centru de educație incluzivă, unde vin 19 copii. Prezent la discuție, primarul orașului Nisporeni Grigore Robu a relevat importanța colaborării dintre factorii de decizie, APL, precum și toți actorii implicați în procesul educațional, împreună reușind să realizeze modele de succes pentru întreaga comunitate.
Pe parcursul zilei, Corina Fusu a avut întrevederi și cu cetățenii raionului Nisporeni, care au adresat diferite întrebări privind desfășurarea procesului educațional.
Vizita de lucru la Nisporeni face parte din acțiunile prevăzute în vederea executării Hotărârii Guvernului nr. 78 din 12.02.2010 ”Privind stabilirea zilei de audiență și de întâlnire a membrilor Guvernului și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii”.
Elena Ivanov