Municipiul Bălţi are de două ori mai multe biserici decât şcoli. Statisticile arată că, în 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, numărul bisericilor şi enoriaşilor au crescut spectaculos, în vreme ce cifra unităţilor de învăţământ şi elevilor s-au împuţinat sub ochii noştri.
Potrivit btv.md, în 1991, Bălţiul avea opt biserici. În această categorie sunt incluse lăcaşele sfinte funcţionale şi nefuncţionale din acea perioadă. Ei bine odată cu destrămarea vigurosului imperiu sovietic sau URSS se pare că dumnezeii, diferitor confesiuni au vărsat lumină peste bălţeni. Ca urmare din 1991 până în present, în municipiu au fost construite şi sunt în proces de edificare 47 de biserici.
Construcţia locurilor pentru rugăciuni şi meditaţii în opinia unor directori de instituţii de învăţământ este caracterizată drept investiţii în afaceri pe termen lung.
Republica Moldova, potrivit Constituţiei este un stat laic. Totuşi conform statisticilor biserica se bucură de o autoritate în sociatatea dintre Prut şi Nistru, în proporţie de 90 la sută. Din păcate în lăcaşele de cult creştin ortodoxe politicul e la el acasă. Bineînţeles preoţimea abordează tot felul de probleme de ordin moralicesc din educaţie şi învăţământ, însă nu-şi impune autoritatea finaciară în a construi şcoli sau alte instituţii de învăţământ aşa cum a putem observa în alte state din vest sau est.
În opinia analistului politic Alexei Tulbure creşterea numărului de lăcaşe de ordin religios dă dovadă că societatea moldovenească este în proces de stagnare.
În prezent în municipiul Bălţi funcţionează 27 de şcoli, informează sursa citată.