Catacombele aflate sub orașul Comrat pot deveni un obiect de atracție turistică. Acest scop îl urmăresc tinerii cercetători, care efectuează săpături.
În capitala Găgăuziei, deja de mult timp, se vorbește despre catacombele, care se află sub orașul Comrat. Cele mai multe dintre aceatia sunt astupate. Unii locuitori și-au făcut din ele beciuri și au astpat intrările și ieșirile.
Mulți dintre vîrstnicii din Comrat au încercat să intre în ele și să le exploreze. De data aceasta, de catacombe s-au interesat tinerii cercetători, care planifică să le transforme în obiective turistice.
Reprezentanții asociației obștești “Patrimoniul Cultural al Bugeacului” studiază tunelurile de la sfîrșitul anului trecut. Ei studiază subsolurile în scopul de a păstra patrimoniul cultural de la Comrat și de a atrage turiști. Cercetătorii chiar au elaborat o hartă a locației geografice aproximative a catacombelor.
“Vom explora subsolurile cu scopul de a păstra patrimoniul cultural, despre care toată lumea a auzit, dar nimeni nu știe nimic. Vrem să păstrăm ceea ce avem și acesta poate deveni un obiectiv al atracției turistice. Vom căuta intrările care au fost mai puțin astupate”, a spus Vera Garciu.
“De fapt, avem un alt oraș subteran. Într-un astfel de subsol am găsit urmele unui magazin, care a funcționa încă pe vremurile țariste. Aceasta denotă faptul că catacombele nu sunt din perioada sovietică și au cel puțin 200 de ani și mai chiar mai mult, adică secolele 19 – 18”, a menționat Andrei Șceveli.
Există versiunea conform căreia subsolurile misterioase au fost construite pentru apărarea de atacurile inamicului de pe timpul triburilor nohailor, Imperiului Roman sau chiar mai devreme. Vîrstnicii din oraș povestesc că acestea sunt formate din trei niveluri și ajung pînă la o adîncime de șapte metri, dar nimeni nu știe cu exactitate cînd și de către cine au fost săpate. Toate subsolurile sunt create în același stil arhitectural și din aceeași piatră.
Autoritățile locale au emis o autorizație pentru cercetări și promit să ofere tinerilor cercetători tot sprijinul în crearea obiectivului turistic din oraș.
“Catacombele reprezintă patrimoniul nostru istoric. Pentru restabilirea catacombelor primăria nu dispune de mijloace, însă vom acorda tot sprijinul. Dacă o vor face, vom fi foarte recunoscători”, a menționat primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.
Pentru a afla cînd și pentru ce au fost construite aceste catacombe, tinerii cercetători planifică să invite arheologi și istorici. Astfel de tuneluri anterior, de asemenea, au fost găsite la Ismail și Cahul.
Sursa: gagauzinfo.md