Militarii Brigăzii „Dacia” au sărbătorit astăzi aniversarea a 23-a de la crearea unităţii, în premieră, în Piaţa Independenţei din Cahul. Cu această ocazie, ministrul Apărării a înmînat unui grup de infanterişti distincţii ale Armatei Naţionale şi diplome de merit.
Viorel Cibotaru a apreciat profesionalismul efectivului brigăzii care, pe parcursul celor peste două decenii de existență, a demonstrat că este pregătit să îndeplinească misiunile stabilite de conducerea țării.
Ministrul Apărării a menționat, de asemenea, importanța aniversării de 23 de ani a unității, dar și progresul înregistrat, în intervalul respectiv de timp, în activitatea și infrastructura acesteia. „Brigada ‚Dacia’ a fost creată într-o perioadă deloc simplă pentru țara noastră. Iată de ce aniversarea de astăzi este pentru fiecare dintre noi un eveniment cu valoare simbolică, iar devotamentul față de patrie, disciplina și perseverența reprezintă cartea de vizită a efectivului unității. Vă asigur, stimați militari, că veți beneficia în continuare de încrederea și susținerea conducerii Ministerului Apărării”, a spus Viorel Cibotaru.
„Infanteriştii de la sud au avut o prestaţie reuşită în cadrul tuturor acţiunilor organizate de corpul de comandă al Armatei, dar şi peste hotare, la aplicaţii şi exerciţii multinaţionale. Restabilirea tehnicii militare, deminarea teritoriului din zona de sud a ţării, precum şi colaborarea cu autorităţile publice locale pe diferite segmente sînt doar cîteva dintre activităţile în care au fost implicaţi militarii din Cahul”, a spus comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Igor Gorgan.
La rîndul său, vicepreședintele raionului Cahul, Vladimir Calmîc, a salutat, în numele administrației publice locale, inițiativa comandamentului brigăzii „Dacia” de a desfășura ceremonia de aniversare a unității în Piața Independenței, locul de unde cei mai bravi cahuleni au plecat la război pentru a apăra independența și integritatea țării. „Pentru noi, Armata Națională, la fel ca limba maternă, imnul nostru și pămîntul pe care ne-am născut, este un simbol la care se raportează toți cetățenii Republicii Moldova. Pentru noi, cahulenii, oamenii care poartă epoleți pe umeri au fost dintotdeauna un exemplu de bărbăție și onoare”, a declarat Vladimir Calmîc.
Evenimentul a cuprins defilarea trupelor, urmată de trecerea tehnicii militare, exerciţii de mînuire a armamentului şi de luptă corp la corp prezentate de militarii din compania Gărzii de Onoare şi de cei din Batalionul „Fulger” al Armatei Naţionale, dar şi o expoziţie de armament, tehnică şi echipament militar.
Tot astăzi, în Piaţa Independenţei, 226 de tineri ostaşi au depus jurămîntul militar în prezenţa părinţilor, rudelor şi a locuitorilor oraşului Cahul.
Diana Munteanu