Antonina Tocarenco este specialist în biologie și biochimie. Timp de 25 de ani a lucrat în domeniul educației. Apoi, medicii au sfătuit-o să schimbe sălile rău aerisite pe aerul curat. Și doamna Antonina a decis să aplice cunoștințele acumulate pe parcursul acestor ani.
Dar și în domeniul agricol a aplicat o abordare științifică. La început, a urmat niște cursuri de marketing, apoi a dezvoltat o strategie și a implementat-o.
Doamna Antonina nu a dezvăluit detaliile planului său de afaceri pentru reporterul mybusiness.md. Însă, post factum, acestea pot fi identificate.
Inițial, au existat anumite nișe de public țintă pentru o producție relativ în masă. Una dintre acestea era reprezentată de mirodeniile pentru bucătăria europeană: cimbru, salvie, busuioc, tarhon ș.a. „De ce ar trebui să le aducem din China, – s-a mirat Antonina Tocarenco. – Ele își pierd în timp gustul și aroma!”.
Astfel, ea a devenit „cel mai bun prieten al bucătarilor restaurantelor din Chișinău”, cu care a încheiat contracte de colaborare pe lungă durată. Pentru această colaborare fructuasă, Antonina Tocarenco a primit o Diplomă de la Asociația Restauratorilor din Chișinău.
Pentru a avea posibilitatea să lucreze oficial cu unitățile de alimentație publică, Antonina Tocarenco trebuia nu doar să își înregistreze gospodăria agricolă. Dar să și depună documentele pentru obținerea a două certificări. Cu referire la faptul că plantele și fructele, pe care le crește la gospodăria sa din raionul Ungheni și pe care le culege din pădurile locale, sunt ecologic pure. Actualmente, ea se află în perioada de doi ani de conversie, după care organul de certificare va lua o decizie.
Semințele de calitate înaltă au reprezentat a doua piatră în fundamentul micii afaceri doamnei Tocarenco. Ea le livrează companiilor care se ocupă de germinarea acestora și le comercializează în supermarketurile din capitală. Și această direcție este una ecologică, care promovează modul de viață sănătos și, în special, alimentația sănătoasă.
G.Ț. „Antonina Tocarenco” furnizează în comerțul din capitală ingrediente proaspete pentru prepararea salatelor: păpădii, hamei, ciuboțica cucului, traista ciobanului, păducel ș.a. Fiecare plantă din celeenumerate este importantă în felul ei și se deosebește de setul standard de salată. Din urzică se realizează o pudră care păstrează elementele hrănitoare și sănătoase, cum ar fi clorofila (prețul este de 10 lei pentru 20 g).
Antonina Tocarenco pregătește și un desert – pastila, utilizând uscătorul electric, din mere, corn, cătină, căpșuni, gutui standard și gutui japoneze. În plus, ea produce pastă din cătină, peste care poate fi turnată apă fierbinte și se obține o băutură din fructe. Prețul acestor produse variază între 25 și 50 lei pentru 100 g.
O altă direcție, de care se ocupă doamna Antonina, este cafeaua de păpădii și din tuberculi de topinambur. „Sunt niște băuturi foarte bune pentru sănătate, – spune Antonina Tocarenco. – Cafeaua din boabe este și ea buna, însă ea conține cofeină, care nu întotdeauna are un efect pozitiv asupra organismului”.