3800 de locuitori din satele Filipeni și Romanovca, raionul Leova, vor fi asigurați cu apă potabilă pînă la începutul anului 2017. Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca și Excelența Sa, Artur Michalski, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Poloniei în Republica Moldova au efectuat, ieri, o vizită de documentare, pentru a observa cum se derulează lucrările în cadrul proiectului, potrivit unui comunicat de presă.
„Construcția apeductului magistral Leova-Filipeni-Romanovca este un proiect de dezvoltare regională ce are ca scop construcția a circa 9 kilometri de rețea de apeduct, construcția a rezervoarelor de apă în localitățile Filipeni și Romanovca și construcția drumului de acces la aceste rezervoare. Obiectivul este de a asigura cu apă potabilă cetățenii din localitățile nominalizate și a îmbunătăți calitatea apei consumate. Valoarea totală a proiectul constituie circa 6 milioane lei. Proiectul este finanțat din două surse: Fondul Național de Dezvoltare Regională și Ambasada Poloniei. În continuare, cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) va fi construită magistrala Leova – Iargara și vom putea conecta consumatorul final la apă potabilă. Astfel, îmi exprim recunoștința față de partenerii străini care investesc în regiunile țării noastre pentru a îmbunătăți nivelul de trai al concetățenilor noștri și care au încredere că banii vor fi valorificați”, a subliniat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
La rîndul său, Excelența Sa, Artur Michalski, a precizat că Republica Moldova și Polonia au semnat un Memorandum de colaborare în domeniul dezvoltării regionale în anul 2010 și de atunci au fost realizate cu succes mai multe proiecte de dezvoltare locală. De asemenea, Ambasadorul a subliniat că în proiectul de construcție a apeductului Filipeni-Romanovca, partea poloneză participă cu o susținere financiară în valoare de circa 1,8 milioane lei, bani oferiți sub formă de grant, pentru construcția rezervoarelor de apă și a infrastructurii aferente acestora, inclusiv a cailor de acces către rezervoare.
Menționăm că proiectul a fost inițiat în anul 2014, pînă la moment au fost efectuate lucrări de construcție a rețelelor magistrale, a rezervoarelor în localități, iar în următoarea perioadă urmează să fie realizate lucrări de amenajare a teritoriului.
Diana Munteanu