Pe 11 octombrie 2016, în semn de motivare și stimulare a celor mai activi lideri și membri ai Grupurilor de Inițiativă Locală (GIL) create în cele 7 cartiere, Primăria orașului Ungheni a organizat o vizită de documentare și schimb de experiență în Municipiul Iași, România, pentru a face schimb de bune practici în materie de participare civică la identificarea și soluționarea problemelor comunității locale.
Liderii și cei mai activi membri ai GIL, reprezentanții Primăriei orașului Ungheni, ai echipei de implementare a proiectului „Cheltuim eficient bugetul local” și ai mass media locală au avut posibilitatea să se întâlnească cu reprezentanții Primăriei Municipiului Iași și ai mai multor ONG-uri active din Iași care și-au împărtășit experiența privind colaborarea autorităților publice locale și societății civile.
Potrivit Consiliului raional Ungheni, vizita de documentare a început de la Primăria Municipiului Iași, cu sediul în Palatul Roznovanu, unde într-o atmosferă prietenoasă delegația de la Ungheni a purtat discuții cu Primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, despre importanța consultării publice și implicării cetățenilor în viața comunității, a dialogului continuu al autorităților publice locale cu societatea civilă. „Noi suntem în Uniunea Europeană deja de 10 ani și am înțeles că nu de fiecare dată punctul nostru de vedere este cel mai bun. Fondurile Uniunii Europene ne-au ajutat să schimbăm și să modernizăm Iașul. Noi am înțeles că implicarea cetățenilor este foarte esențială, dar mai importantă este educarea cetățenilor, ca ei să înțeleagă că implicarea lor este esențială și acest lucru poate fi realizat dacă lăsăm ca decizia publică să fie cât mai transparentă”, a accentuat Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași.
Cu emoții vădite, primarul tuturor ieșenilor, Mihai Chirica, a vorbit și despre Decizia Consiliului Local al Municipiului Iași din 29 septembrie 2016 priin care a fost aprobată înfrățirea între Municipiul Iași, România și orașul Ungheni, Republica Moldova. Într-o atmosferă cordială s-a discutat despre necesitatea dezvoltării unei agende de lucru comune între municipiul Iași și orașul Ungheni care să includă activități concrete de colaborare între structuri similare: administrație publică locală, școli, grădinițe, spitale, ONG-uri, comunități de afaceri, etc., iar pentru asigurarea acestor colaborări s-a lansat ideea creării a câte un birou la Iași și respectiv la Ungheni care vor fi responsabile de implementarea activităților planificate în conformitate cu acordul de colaborare și înfrățire între localitățile Iași și Ungheni.
La Primăria Municipiului Iași, s-a desfășurat o întâlnire foarte utilă cu Victor Poede, șeful Serviciului Relatii Comunitare si Servicii Publice și Mihai Pricop, șeful Biroului Relații cu Societatea Civilă de la Primăria Municipiului Iași, care ne-au împărtășit din experiența de colaborare cu ONG-urile locale, în baza unui instrument financiar care le permite autorităților publice locale să încurajeze și să implice societatea civilă în viața comunității. Este vorba de un program anual de finanțare a proiectelor societății civile susținut de Primăria Municipiului Iași pentru domeniile distincte social-sănătate-educație-mediu-cultură-tineret, cu scopul de a implica ONG-urile în soluționarea problemelor diferitor categorii de locuitori ai municipiului Iași.
Deosebit de important a fost schimbul de experiență cu reprezentanții mediului asociativ din Iași care a avut loc la sediul Fundației Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, unde delegația de la Ungheni s-a întîlnit cu reprezentanții Fundației Corona, Asociației Dialog pentru Dezvoltare/Iași și Fundației Șanse Egale pentru Femei, care au prezentat practicile lor de succes privind crearea întreprinderilor sociale precum și mai multe exemple concrete de soluții creative din activitatea grupurilor de acțiune locală urbană, ceea ce se va putea implementa și în orașul Ungheni, Republica Moldova.
La rândul lor, Liderii Grupurilor de Inițiativă Locala din Ungheni le-au prezentat colegilor din Iași modelul de bugetare participativă preluat din Polonia și Cluj-Napoca, care foarte reușit este replicat în orașul Ungheni. De asemenea, s-au discutat și perspectivele colaborării viitoare între ONG-urile din Iași și Ungheni în cadrul noului acord de înfrățire între cele 2 orașe. „ Având un cadru favorabil de colaborare, va trebui să fim foarte insistenți și destul de bine pregătiți ca să putem accesa fondurile Uniunii Europene destinate cooperării transfrontaliere și prin implementarea proiectelor comune să reușim preluarea bunelor practici de la ONG-urile din Iași”, a cocluzionat Svetlana Ciobanu, coordonatorul proiectului „Cheltuim eficient bugetul local”.
În timpul vizitei la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sediul central în Palatul Culturii din Iași, întreaga delegația de la Ungheni a fost plăcut impresionată atât de gama largă și variată a exponatelor din Muzeul Etnografic al Moldovei, cât și de subtilitatea și profunzimea temelor abordate, în diverse perioade istorice, pe pânzele pictorilor români și străini expuse la Muzeul de Artă.
Este de remarcat utilitatea tuturor aspectelor tematice cuprinse în această vizită de documentare și schimb de experiență în Municipiul Iași, care va servi drept impuls Grupurilor de Inițiativă Locala din Ungheni în a-și stabili în perioada imediat următoare noi preocupări pentru soluționarea problemelor comunității.
Diana Munteanu