Pînă în prezent, doar un singur producător din Republica Moldova a reușit să exporte struguri de masă în Franța. Este vorba de gospodăria țărănească „Vaipan Liubomir Ivan – Căinari” din raionul Căușeni, notează NOI.md.
„Oamenii noștri s-au obișnuit să exporte producția în Rusia, unde aceasta se bucura de cerere stabilă, fără a se gîndi și la alte țări. Atunci cînd pe piața rusă au apărut probleme, am fost nevoiți să ne interesăm de oportunitățile din UE”, a menționat directorul întreprinderii, Liubomir Vaipan. „Am început să căutăm parteneri acum doi ani. La sfîrșitul anului 2014, am exportat 36 de tone de struguri Moldova de calitatea întîi, care în prezent se comercializează în supermarketurile din Franța. Bineînțeles, a trebuit să respectăm toate standardele UE. În primul rînd, strugurii trebuie să aibă un aspect exterior frumos, iar greutatea unui strugure de soi Moldova este de la 350 de grame în sus. Am expediat producția în lăzi de cîte 7 kg, iar compania franceză importatoare a ambalat strugurii în cutii mai mici (cîte 1-2 struguri) pentru supermarketuri.
Din recolta următoare, dacă strugurii vor fi de calitate înaltă, vom repeta livrările. Însă principalul este că am găsit o nouă piață de desfacere. Cît privește profitul, în prezent, pentru cei care exportă strugurii în Rusia este mai convenabil să-și vîndă producția în Moldova decît pentru noi, care am exportat-o în Franța. Totul depinde de cerere, care se schimbă în permanență chiar și pe parcursul unui an”, a menționat interlocutorul.
În gospodăria „Vaipan Liubomir Ivan – Căinari” strugurii Moldova ocupă 12 ha, iar via are vîrsta de opt ani (alte soiuri nu sînt cultivate). Pînă acum, recolta era vîndută intermediarilor, care o vindeau în România, Rusia și Belarus (40% direct în cîmp, 60% – din frigiderul arendat).
Întreprinderea este condusă de trei frați Vaipan. În pofida faptului că niciunul dintre ei nu are studii în domeniul agriculturii, via este crescută după toate regulile. Pentru aceasta sînt invitați specialiști în domeniul întreținerii și protecției viței de dăunători și boli.
În afară de struguri, familia Vaipan se ocupă și de producția semințelor de porumb, dovleac, castraveți și pepeni galbeni pentru export. „Pe terenul nostru (doar 76 ha) ne străduim să cultivăm culturi care ocupă o suprafață mai mică, dar aduc profit mai mare”, a explicat Liubomir Vaipan.
În gospodărie muncesc 8-9 persoane.
Dina Roşca