Din 1956 până în 1989, biserica a fost închisă, transformată în depozit de tutun. Sortite pierzaniei erau şi odoarele bisericeşti, însă creştinii le-au luat acasă şi le-au păstrat cu riscul de a fi pedepsiţi. Când a fost redeschis locaşul au adus la biserică aceste comori.
„Ceea ce ne leagă de biserica noastră, de satul nostru sunt cărţile sfinte, Evanghelia din 1857, care s-a păstrat, Biblia din 1818, psaltirea din 1856. Biserica avea şi bibliotecă, avem aici câteva cărţi din acea bibliotecă. Când un creştin din Cocieri a auzit că vrem să facem muzeu, ne-a adus o carte din 1928, care a fost pe timpuri a bisericii din Izbeşte”, afirmă parohul bisericii Victor Gangan.
Când a fost făcută reparaţia locaşului a fost găsită şi vechea ştampilă a bisericii din 1920. Foarte vechi este şi unul dintre cele două policandre ce luminează locaşul.
Enoriaşii şi parohul bisericii îşi doresc ca în 2015 să fie terminată reparaţia viitorului spaţiu al muzeului. Exponatele le vor oferi consătenilor o călătorie prin istoria bisericii şi a satului lor.
Dina Roșca