Potrivit opiniei ecologilor, din cauza imașurilor și a tăierilor permanente a copacilor pe teritoriul rezervației, aceasta ar putea să dispară complet în timpul apropiat.
Președintele Asociației ecologice “Viitorul Verde”, Dumitru Arion, a relatat vineri pentru corespondentul Sputnik că rezervația naturală Țâpova a rămas în ultimii 40 de ani fără aproximativ 100 de hectare din teritoriul său.
“În 1976, rezervația Țâpova avea în posesie 430 de hectare de pământ. Dar deja în 1998, conform noii legi, ea a fost deposedată de 124 de hectare”, a precizat Arion.
Potrivit lui, în acest fel, este încălcată Legea “Privind fondul ariilor naturale protejate de stat” din 1998 și Legea “Cu privire la zonele și fâșiile de protecție a apelor râurilor și bazinelor acvatice” din 1999.
“În 2008, din suprafața acestei rezervații au fost vândute 1,22 hectare. Iar în 2005 a fost luat o decizie de guvern care prevedea limitarea imixtiunii statului în rezervația de la Țâpova. Dar problema de bază este lipsa unui organ de conducere a rezervațiilor, de aceea imixtiunea continuă”, a afirmat ecologul.
Problema este că locuitorii defrișează acolo arborii, depozitează deşeurile menajere, construiesc treceri pe râulețe care rămân fără apă din această cauză.
“Renumitele cascade de la Țâpova vor dispărea în curând — păscutul vitelor în zona râulețelor din rezervație sunt un adevărat pericol în acest sens”, a subliniat Arion.
El a mai adăugat că în cazul Țâpovei lipsește “o zonă roșie” a rezervației, care ar delimita clar zona de imaș și de tăiere a copacilor.