Duminică, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI a dotat cu tehnică de intervenţie postul de salvatori şi pompieri din localitatea Săiţi, raionul Căuşeni. Pompierii civili s-au ales cu o autospecială de intervenţie la incendii de model ZIL, dar şi cu o ambulanţă pentru acordarea primului ajutor calificat, potrivit unui comunicat de presă.
Iniţiativa Serviciului Situaţii Excepţionale vine în contextul dezvoltării Programului de Consolidarea a Serviciului Salvatori şi Pompieri în localităţile rurale. În baza acestui proiect, mai multe localităţi din ţară, care se află la distanţe mari de unităţile profesionale de pompieri, pot beneficia de ajutor în situaţii de risc.Odată cu lansarea posturilor voluntare de salvatori, oamenii se pot bucura de siguranţă, întrucât prima intervenţie este efectuată de pompierii din sat.
În ţara noastră au fost lansate deja douăzeci şi trei de unităţi cu pompieri civili, începând cu anul 2011, iar pînă în anul 2020, numărul posturilor de salvatori va creşte până la o sută.
Localitatea Săiţi din raionul Căuşeni este primul sat care a deschis o unitate de salvatori civili, reuşind pe parcursul a cinci ani, de la lansare, să intervină în 28 de situaţii de risc produse pe teritoriul localităţii. Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI dotează posturile săteşti cu tehnică de intervenţie, luându-şi responsabilitatea pentru instruirea efectivului civil.
Pentru ca Programul de consolidare a Serviciului salvatori şi pompieri în localităţile rurale să se bucure de continuitate, conducerea Serviciului Situaţii Excepţionale suplineşte tehnica de intervenţie din localităţile ţării cu mijloace necesare comunităţii.
Ambulanţa oferită postului de la Săiţi, a fost donată Serviciului Salvatori şi Pompieri în urma unui proiect de colaborare între Republica Moldova şi Scoţia.
Dina Roșca