Evenimentul de deschidere a centrului a avut loc joi, 8 septembrie 2016 în incinta instituției care se află în în cadrul anexei centrului de sănătate din sat, potrivit paginii web a Consiliului raional Ialoveni.
Evenimentul a dat start cu tăierea panglicii și întîmpinarea oaspeților după tradiție cu pine și sare. Coordonatorul proiectului, Maria Bivol a prezentat scopul acestei instituții, activitățile realizate, etapele și provocările întîmpinate pe parcursul implementării, dar și succesele obținute datorită finanțatorului Fundația Est-Europeană și Primăria Costești.
Primarul satului Natalia Petrea a venit cu un cuvînt de felicitare pentru întreaga echipă de implementare și a mulțumit în mod public finanțatorului, dar și Consiliului Local Costești pentru încrederea acordată pe parcursul perioadei de construcție a spațiului. Totodată, primarul localității a menționat că centrul comunitar vine ca un instrument în rezolvarea problemelor, emaniciparea persoanelor în etate și motivarea acestora să participle la viața comunității, în vederea reducerii gradului mare de vulnerabilitate a bătrînilor. Doamna Petrea a oferit cite o diplomă de gratitudine Fundației Est-Europene și A.O. Alternativa pentru implicarea activă în dezvoltarea localității.
Reprezentantul Fundației Est-Europene, Tatiana Chirilenco a mulțumit pentru implicarea activă atît a ong-ului local dar și a administrației publice locale și a menționat faptul că acest proiect este unul din puținele cazuri, care demonstrează că doar o echipă în acest format poate realize lucruri frumoase șu sustenabile. Finanțatorul a menționat că grant-ul oferit este sursele acordate de Guvernul Suediei și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA
Directorul centrului, Irina Mihalachi a vorbit despre serviciile centrului care vor fi oferite zilnic: servicii: servicii sociale care constau în consiliere juridică şi psihologică, reintegrarea socială în raport cu capacitatea psiho-afectivă şi prevenirea marginalizării sociale, servicii socio-medicale care constau în consultații medicale și psihologice; activităţi de socializare şi petrecere a timpului liber; activităţi de informare prin citirea zilnică a presei, cărţi, reviste; terapie ocupaţională (croșetat, broderie, pictură și desen); activităţi de stimulare a memoriei pentru prevenirea deteriorării mentale specifice vârstei înaintate; servicii de educație moral-spirituală, etc.
Persoanele în etate prezente la eveniment au mulțumit pentru inițiativa de a crea un astfel de centru și au spus că vor veni zilnic, și nu singuri, dar împreună cu alți bătrîni singuratici, care au nevoie de comunicare și informare. Cel mai în vîrstă beneficiar are 90 de ani, cel mai tînă 57 ani.
La final preoții din satul Costești au organizat o slujbă divină, au sfințit central comunitar pentru personae în etate și au oferit un cadou de casă nouă, o icoană a Maicii Domnului. Preotul Ioan grigoriță a spus că va veni în cadrul centrului în mod voluntary o dată pe săptămînă pentru a consilia beneficiarii, pentru a oferit un sfat și a oferi ore de educație moral-sprirituală.
Aducem la cunoștință că Asociația Obștească Alternativa în colaborare cu Primăria satului Costești au dat start implementării proiectului Centrul Comunitar pentru bătrîni „SPERANȚA”, din satul Costești”, începînd cu data de 3 februarie 2016.
Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea serviciilor sociale, în vederea asigurării unui mediu de viața activ pentru persoanele în etate din satul Costești, acordându-se asistența și sprijin specializat pentru informare socială, terapie ocupațională și petrecerea timpului liber, cât și pentru reducerea unor situații vulnerabile pentru persoanele vârstnice și creșterea gradului de sensibilizare și participare la comunității locale.
Elena Ivanov