Satele Milești, Zberoaia, Boldurești și Cristești din raionul Nisporeni au șansa să se aleagă cu cîte un post nou de pompieri și salvatori. O decizie în acest sens a fost aprobată la ședința Guvernului din 15 octombrie.
De la zis pînă la făcut…
Chiar dacă decizia a fost luată la cel mai înalt nivel, chiar dacă totul sună foarte frumos, totuși la Nisporeni această hotărîre nu inspiră prea mare încredere. ”De la zis pînă la făcut este cale lungă”, a declarat Igor Lazăr, șeful Secției Situații Excepționale (SSE) Nisporeni, menționînd că îi vine greu să spună cînd vor fi, totuși, create aceste posturi de pompieri și salvatori în satele nominalizate. ”Totul depinde de voința primarilor și capacitatea financiară a primăriilor”, ne-a spus dînsul, precizînd că, odată fiind create, acestea urmează să fie transmise la întreținere autorităților publice locale.
Șeful SSE Nisporeni și-a exprimat neîncrederea și în legătură cu faptul că Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale își va onora obligațiile prevăzute în acest proiect național și va oferi cîte o autospecială fiecărui post de pompieri și salvatori nou creat. Asta, pentru că, potrivit lui, ”aceste unități de transport sînt costisitoare, iar statul, după cum se știe, se confruntă cu o criză economică drastică”.
Cu toate acestea, Igor Lazăr și-a exprimat speranța că decizia luată va fi, totuși, transpusă, într-o bună zi, și în practică. Or, populația din raion are nevoie cu adevărat de aceste posturi de pompieri și salvatori.
Ce spun primarii?
Satul Cristești este gata măcar și mîine să deschidă un post de pompieri și salvatori. Declarația îi aparține primarului Alexei Secrieru. Potrivit lui, atunci cînd spune ”este gata”, înseamnă că a fost identificată deja o clădire. Dar cel mai important este că Cristeștiul își poate permite financiar să întrețină acest post. ”Sîntem o primărie mică, dar voinică”, a specificat edilul, menționînd că a făcut deja niște calcule estimative. Astfel, pentru întreținerea unui post de pompieri și salvatori ar avea nevoie de circa 250 mii lei anual. Suma va fi împărțită la cinci primării din vecinătate, care urmează să fie deservite de acest post. E mult mai scumpă securitatea și chiar viața oamenilor, a conchis primarul.
Și la Boldurești viitoarea casă pentru pompieri și salvatori a fost identificată și amenajată. Cheltuielile nu-l sperie pe primarul Vasile Miron. Alta este temerea edilului – realizarea acestui proiect. ”Știți, în situația de incertitudine în care s-a pomenit țara noastră, nu m-aș mira ca totul să rămînă doar pe hîrtie”, a menționat.
La Milești, ideea creării unui post de pompieri și salvatori a fost primită pozitiv de către primarul Radu Vîrlan. Dînsul, însă, deocamdată, nu știe cu ce bani s-o pună în practică. Așa, cel puțin, ne-a comunicat. Radu Vîrlan își dă bine seama de necesitatea unui asemenea post de pompieri și salvatori în sat. ”În caz de izbucnire a unui incendiu, pompierii nu vor mai trebui să parcurgă zeci de kilometri, ci vor interveni imediat. Prin urmare, se vor reduce considerabil pierderile materiale”, a explicat dînsul, menționînd că va face tot ce-i stă în puteri ca la Milești să fie creat un post de pompieri și salvatori.
Primarul de Zberoaia nu a fost de găsit pentru a comenta subiectul în cauză.
Sursa: expresul.com