Marți, 26 aprilie curent, în incinta Muzeului raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu” din localitatea Văsieni, raionul Ialoveni, a avut loc lansarea proiectului “Muzeul – spațiu de dialog comunitar și intercultural”, potrivit unui comunicat.
Prezentă la acest eveniment, ministrul Culturii Monica Babuc a felicitat conducerea autorității locale pentru perseverența de care au dat dovadă în organizarea exemplară a muzeului din localitate. Oficialul a remarcat contribuția instituției la educarea tinerei generații în spiritul valorilor naționale, muzeul devenind un spațiu de promovare a identității culturale.
Proiectul “Muzeul – spațiu de dialog comunitar și intercultural” este implementat de Asociația Obștească „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP), în parteneriat cu ALDA (European Association for Local Democracy), ICOM Moldova (International Council of Museums), Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Primăria Văsieni și Muzeul raional de Istorie și Etnografie „Anatol Candu”.
Proiectul are drept scop crearea unui spațiu de dialog în cadrul muzeului „Anatol Candu” din s. Văsieni prin implicarea activă a comunității în organizarea şi desfăşurarea evenimentelor culturale. Astfel, pe parcursul unui an vor fi organizate activități ce țin de conservarea și valorificarea patrimoniului cultural, flashmob-uri, întâlniri tematice ș.a. Proiectul va culmina în luna august cu Festivalul Național „La Poalele Țiglei”, ediția a IX-a, având obiectivul reînvierii tradițiilor strămoșești ale neamului nostru. În cadrul proiectului vor fi implicaţi localnici de toate vârstele, activităţile fiind preconizate pentru copii, adolescenţi, maturi şi persoane în etate.
Implementarea proiectului va determina creșterea gradului de implicare a tinerei generații în vederea descoperirii și promovării patrimoniului cultural; plasarea muzeului ca parte esențială în stabilirea unor dialoguri inter-comunitare și lărgirea spectrului de activități, promovând ideea că muzeul este spaţiu de intersecție a diverselor tipuri de evenimente culturale.
Proiectul face parte din programul internațional „CHOICE”- Patrimoniu cultural: Oportunitate pentru sporirea angajamentului civic. Acesta prevede un proiect cu durată de doi ani privind protejarea și reconsiderarea patrimoniului cultural, cât și sporirea potențialului organizațiilor societății civile din domeniul culturii. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Parteneriatului Estic. Concomitent cu Moldova, proiectul se desfășoară în Belarus, Ucraina și Armenia, cu suportul consultativ și informațional al organizațiilor partenere și prevede o schemă de finanțare în cadrul programului de granturi mici a organizațiilor culturale non-guvernamentale și asociațiilor profesionale care își propun realizarea proiectelor inovative privind protejarea și interpretarea actuală a patrimoniului cultural național.