În cadrul şedinţei de ieri, la inițiativa Ministerului Culturii, Cabinetul de miniștri a aprobat construcția monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt în satul Costeşti, raionul Ialoveni.
Monumentul dedicat memoriei domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt urmează a fi edificat pe terenul aferent Casei de Cultură din localitate. Conform deciziei Consiliului sătesc, înființarea și edificarea monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt se va realiza în temeiul solicitării cetățenilor localității, în scopul fortificării educației patriotice a tinerelor generații.
Ministerul Culturii a elaborat cele două proiecte de hotărâri de Guvern în conformitate cu prevederile Legii monumentelor de for public nr. 192 din 30 septembrie 2011.
Cheltuielile pentru lucrările de proiectare şi edificare ale ambelor monumente vor fi acoperite din donaţii şi sponsorizări externe.
Instalarea monumentului a fost solicitată de cetăţenii din localitate şi are ca scop fortificarea educaţiei patriotice a tinerei generaţii.
O altă decizie luată în cadrul ședinței de Guvern vizează edificarea prin reconstituire a monumentului celor trei martiri – Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea în scuarul Catedralei „Naşterea Domnului” din municipiul Chişinău.
Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi, Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea, a fost instalat în preajma Catedralei în anul 1923. Ulterior, în anul 1940 părţile din bronz ale monumentului au fost evacuate în România, iar elementele din piatră distruse.
Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră”, care din 1994 este imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer. Toţi trei au fost figuri importante ale vieţii politice şi culturale din Basarabia.
*Poză simbol
Dina Roșca