Camera de Comerț și Industrie, compania Starnet și Institutul de dezvoltare a societății informaționale al Academiei de Științe a Moldovei au convenit să lanseze inițiativa creării unei rețele de centre de instruire în domeniul IT în zona rurală. Cele trei instituții intenționează să propună inițiativa Ministerului Educației, Ministerului Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor și autoritățile publice locale.
Ion Coșuleanu, expert în cadrul Institutului de dezvoltare a societății informaționale, a relatat în cadrul unei ședințe la CCI că rețeaua, cu numele Look@IT, își propune să acopere decalajul între cunoștințele în domeniul informaticii, obținute în școală și cerințele pieței muncii. Inițial, vor fi deschise patru centre de instruire pilot, care vor dezvolta abilități în domeniul IT. Ulterior, rețeaua ar urma să fie extinsă la nivel național.
O parte din tinerii absolvenți ar putea fi angajați în Parcul IT pe care îl construiește compania în Parcul Industrial Tracom din Chișinău, care va crea cca 3000 de locuri de muncă în domeniul IT.Până în prezent, o companie privată în domeniul IT a investit 25 de milioane de lei în construcția imobilului. Finalitatea Parcului IT este constituirea unui Cluster IT care să înglobeze companiile moldovenești din domeniu, astfel încât acestea să poată concura la tenderele mari ca o singură entitate, împărțindu-și sarcinile în funcție de specializări. Totodată, rețeaua de centre IT la nivel local va permite identificarea, instruirea și recrutarea talentelor în domeniu.
Potrivit Președintelui CCI, Valeriu Lazăr, sectorul TIC a depășit condiția de sector de suport pentru economie și reprezintă deja o industrie în sine. El a accentuat că, în paralel cu instruirea personalului, este necesar să ne preocupăm și de dezvoltarea companiilor în domeniu, care să angajeze tinerii specialiști la nivel local, astfel încât aceștia, după instruire, să nu plece peste hotarele țării. În acest scop, Centrul de instruire antreprenorială pe lângă CCI va contribui la formarea aptitudinilor antreprenoriale ale tinerilor specialiști în IT, astfel încât cei care vor dori să-și poată lansa propria afacere. Totodată, se vor promova parteneriatele dintre companii la nivel local și instituțiile educaționale.
Valeriu Lazăr a precizat că Republica Moldova este prima țară din Parteneriatul Estic ce a aderat la programul Uniunii Europene COSME de susținere a IMM-urilor, iar parteneriatul Look@IT are toate șansele să obțină finanțare din acest program.
Elena Cojocaru