Localitatea Rogojeni din raionul Șoldănești este amplasată în preajma traseului Sărăteni-Soroca, reabilitat în cadrul Programului Compact cu suportul generos din partea poporului american. Din fondurile Programului Compact în satul Rogojeni a fost reabilitată și o porțiune de drum local de circa 1 km care duce spre școala din localitate. Nu este o localitate mare, are circa 700 de locuitori, dar și-a legat mai multe speranțe de drumul nou, care trece în apropiere de sat.
”Ideile noastre, ale localnicilor, încep a prinde contur datorită reconstrucției drumului. Experiența de conlucrare cu Programul Compact a fost foarte bună. Programul ne-a reabilitat drumul, iar noi vrem să valorificăm acest cadou”, spune Alexei Burlacu, primarul satului Rogojeni.
Localnicii își doresc mult să construiască la intersecția Chișinău-Soroca-Rezina o piață agricolă cu destinație turistică, mai ales că satul Rogojeni dispune de un vast potențial turistic. ”Ne dăm seama că datorită cursului european, țara noastră ca și alte țări va beneficia de resurse financiare și va putea dezvolta turismul rural. Vrem să construim o piață în stil național, atractivă pentru turiștii care vor circula pe drumurile noastre, dar și pentru populația care va achiziționa de aici produsele necesare. Avem cereri de la fermieri care au afaceri și ar dori să-și vîndă produsele. Construcția pieței este un proiect important pentru satul nostru. Deschiderea ei ar însemna: locuri noi de muncă, o posibilitate unică pentru localnici de a comercializa producția agricolă, în plus, venituri suplimentare la bugetul local din care primăria ar putea dezvolta infrastructura satului”, menționează primarul.
Problema de bază rămîne la moment lipsa resurselor pentru a elabora un proiect în baza căruia fiecare antreprenor să fie obligat să-și construiască tarabe omogene. ”Circulînd pe traseele din țară văd multe tarabe care sunt într-o stare deplorabilă, ceea ce nu ne creează o imagine bună ca țară. Nu vreau să deschidem o piață dezorganizată și fără aspect atractiv – nu acesta este scopul nostru. Reconstrucția și modernizarea traseului efectuată în cadrul Programului Compact ne-a determinat să identificăm terenul potrivit pentru construcția pieței, unde urmează ca fiecare producător agricol să-și amenajeze locul de comerț”, a spus cîrmuitorul.
Aici s-au păstrat și tradițiile strămoșești, la Rogojeni locuiesc și activează meșteșugari. Din păcate, lucrările lor bucură mai mult ochii proprii și pe cei ai localnicilor. Primarul consideră că piața ar fi locul unde artiștii populari ar putea să prezinte și să-și vîndă lucrările. De asemenea, fermierii de la Rogojeni produc fructe, legume, cereale, lactate, ouă, carne, iar deschiderea unui tîrg ar oferi o posibilitate unică de a comercializa marfa în preajma localității unde activează și trăiesc.
Conform Legii cu privire la comerțul interior, antreprenorii urmează să achite o taxă de arendă. ”Acești bani ar urma să vină la primărie. Suntem în căutare de surse pentru planurile cadastrale. Cred că în acest an reușim să facem repartizarea terenurilor și vom încerca în comun să lansăm un proiect unic de construcție. Conștientizez că nu fiecare agent economic va fi în stare să construiască într-un termen foarte scurt o construcție atractivă, iată de ce suntem în căutarea unui program care să ne ofere resursele necesare”, a spus Alexei Burlacu.
Dezvoltarea turismului rural este un vis nerealizat deocamdată al primarului de la Rogojeni. Totuși, administrația publică locală a reușit să încadreze localitatea într-un traseu turistic.
În procesul lucrărilor de reconstrucție a traseului național Sărăteni-Soroca, la Rogojeni au fost realizate și cercetări arheologice care au dus la descoperirea unui complex: o locuinţă de suprafaţă, un bordei și cîteva gropi menajere, aparţinînd culturii Precucuteni-Tripolie, cu o vechime de aproximativ 6500-7000 de ani. Descoperirile includ numeroase vase ceramice de uz comun și de prestigiu (frumos decorate cu motive geometrice adâncite, canelate şi imprimate), unelte şi arme de silex, piatră, os și corn, obiecte de podoabă și cult de diferite forme și dimensiuni, întregi și fragmentare.
La Rogojeni, începînd cu anul 2005, se desfăşoară Festivalul Internaţional „Ziua Daciei”, cînd satul se uneşte pentru a arăta sutelor de oaspeţi ce are mai bun, mai de preţ: locuri pitoreşti, folclor şi port neaoş, meşteşuguri tradiţionale şi mai noi. Această activitate are drept scop dezvoltarea turismului, care să le aducă localnicilor bani, dar şi faimă.
Primăria mai are un proiect foarte important: reabilitarea satului vechi Rogojeni situat pe malul Răutului, care urmează să fie transformat în sat turistic. Această localitate este amplasată într-un loc pitoresc pe ambele malului rîului Răut și cuprinde locuințe unice și deosebite prin construcție.
Sergiu Popovici, arheolog la Agenţia Naţională Arheologică susține că satul vechi Rogojeni ar putea să devină un punct de atracție pentru turiști, pentru că aici s-a păstrat încă arhitectura deosebită a caselor, locuințele construite în stîncă. Însă pentru a fi promovat intens ca punct turistic este important să fie dezvoltată infrastructura de acces spre această localitate. Dacă traseul național Sărăteni-Soroca a fost reconstruit, atunci în prezent drumurile locale sunt aproape impracticabile, consideră colaboratorul Agenției Naționale Arheologice.
Drumul bun este perceput de locuitorii satului Rogojeni ca un început pentru noi schimbări pozitive care vor aduce dezvoltare și creștere în satul lor. ”Eu sunt un luptător pentru această țară și tradițiile noastre. Nu mi-am dorit să plec peste hotare. Am considerat mereu că trebuie să fiu de folos în localitatea mea. Dacă nu vom face noi lucruri bune la noi acasă atunci cine le va face?”, încheie primarul Alexei Burlacu.
Elena Ivanov