Pe teritoriul satului Cosăuţi au fost depistate cinci muniţii din perioada celui de-al doilea Război Mondial. Dintre acestea, una era neexplodată şi prezenta un pericol major pentru populaţie, informează Direcţia Situaţii Excepţionale Soroca.
S-a întâmplat la nouă martie curent, muniţiile date au fost depistate întîmplător de către un locuitor al satului Cosăuţi în apropierea localităţii, mai spune sursa. „Muniţiile neexplodate descoperite constitue un pericol deosebit pentru oameni, în condiţiile contactului cu acestea. Pentru prevenirea accidentului în rîndurile populaţiei vrem sa vă aducem la cunoştinţa dvs. cele mai elementare reguli de comportare şi acţiune în cazul depistării acestora: nu le atingeţi; nu le loviţi sau mişcaţi; nu le introduceţi în foc; nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente; nu lăsaţi copii să se joace cu asemenea componente; nu ridicaţi, nu transportaţi sau întroduceţi muniţiile explodate în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi; păziţi obiectul dat pînă la sosirea organelor de poliţie sau a Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale”, a ţinut să menţioneze Doga Eugeniu, Inspector SPC al DSE Soroca.
Potrivit DSE, de la începutul anului curent, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate 11 situaţii excepţionale cu caracter tehnogen cu privire la depistarea muniţiilor neexplodate. Cele mai dese cazuri de depistare a muniţiilor se înregistrează în timpul lucrărilor de terasament, salubrizare şi lucrările agricole de pe loturile de pământ care pot duce la cazuri tragice.
În caz de depistare a muniţiilor neexplodate, DSE recomandă să anunţaţi imediat Inspectoratul de Poliţie, autorităţile administraţiei publice locale şi Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţii Excepţionale Soroca la nr. de telefon 901.
Foto simbol
Sursa: odn.info.md