Consiliul Electoral de Circumscripție Costești, a înregistrat şapte candidați la funcția de primar al satului. Toți candidații sunt înaintați din partea partidelor politice.
Natalia Petrea, directoarea Liceului Teoretic Costești, este candidatul din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova. Potrivit declarației pe venituri și proprietate, depusă la Comisia Electorală Centrală pe când era candidată PLDM la alegerile parlamentare, Natalia Petrea a obținut în perioada anilor 2012-2013, la locul de muncă de bază, suma de 82021 lei. În declarația depusă deja pentru alegerile locale din iunie, Natalia Petrea declară că în ultimii doi ani a obținut un venit din salariu de 159350 mii lei și 3400 de lei din alte surse. În ambele declarații depuse, candidata PLDM scrie că nu are nicio casă, nicio mașină şi nici alte averi. Natalia Petrea şi-a încheiat anul acesta mandatul de consilier local la Costeşti.
Vasile Borta, candidatul care și-a încheiat mandatul de primar anul acesta, mai candidează pentru funcția de primar pentru următorii patru ani, din partea Partidului Democrat.
În declarația de venituri şi proprietate pentru anul 2012, depusă de primarul Borta la Comisia Națională de Integritate (CNI), acesta indică un venit din salariu, împreună cu soţia, în sumă de 157000 lei. La capitolul terenuri, primarul scrie că deţine trei terenuri, cu valoarea cadastrală totală de 149700 lei, obținute în 1992 şi 2000 prin „decizia primăriei”. La clădiri aflate în proprietate, Vasile Borta declară o casă de locuit de 100 mp şi un garaj de 72 mp, dobândite în 1992.
Pentru anul 2013, primarul de Costeşti declară la CNI că a obţinut împreună cu soţia un venit din salarii în sumă de 159413 lei. Reieșind din cele declarate, în anul 2013, primarul Borta are cu totul alte proprietăți imobile decât în anul precedent. De această dată el declară că are patru terenuri în intravilan, toate dobândite prin „decizie” (probabil decizie a Consiliului local), unul în 1984 şi trei în 2012, an în care era primar la Costeşti. De asemenea, Vasile Borta declară că are o casă de locuit de 110 mp, în valoare de 174000 lei, dobândită în 1986.
Din declarația de interese personale, depusă la CNI în 2012, aflăm că primarul Vasile Borta are un singur interes: cel de membru al Partidului Liberal. În următorul an, acesta nu mai declară niciun fel de interes personal.
Din declarația depusă la înregistrarea în alegerile locale, Vasile Borta, a obținut în anii 2013-2014, de la locul de muncă de bază 184101,80 lei. La bunuri imobile, iarăși vedem altceva. De această dată, candidatul Bortă declară că posedă trei bunuri imobile. Dintre acestea, două sunt terenuri extravilan cu suprafața de 0,11 ha și respectiv 0,6 ha, și o casă de locuit de 0,0877 ha. Totodată, Vasile Borta nu a indicat în nicio declarație de a sa, că ar avea vreo mașină sau vreun cont la bancă.
Vasile Borta a deținut funcția de primar al satului Costeşti pe parcursul ultimilor patru ani, fiind ales în 2011 din partea Partidului Liberal. În anul 2013, acesta a intrat în atenţia presei după ce, în rezultatul unui control al Curţii de Conturi, s-a aflată că Primăria Costeşti şi-a cumpărat o maşină nouă de marca Skoda, din bani economisiți la întreținerea Centrului „Curaj” – un centru de zi frecventat de copii cu nevoi speciale din satele Costeşti şi Hansca.
Din partea Partidului Liberal, la funcția de primar al satului Costești, candidează și şeful Secției raionale Cultură, Tudor Grigoriță. Din declarația de venituri şi proprietate depusă de Grigoriţă la CNI, aflăm că în anul 2013, când a fost numit în funcţia de şef al Secției Cultură, acesta avea în proprietate un teren agricol de 2 ha cumpărat în 1999, o casă de locuit construită în 1997, şi două automobile fabricate în 1992 şi cumpărate în 2001 şi 2007.
În aceeaşi zi, la 3 iunie 2013, Tudor Grigoriţă depune şi o declarație de interese personale în care se declară președintele organizației obștești „Liman-T” care acționează în domeniul culturii şi președinte al ÎI Grigoriţă T, al cărei domeniu de activitate este agrementul. În următoarea declarație de interese, depusă la 11 martie 2014, Grigoriţă nu mai pomenește nimic nici despre organizația obștească, nici despre întreprinderea individuală al căror președinte se declarase anterior.
Din declarația depusă la 20 martie 2014, aflăm că până la sfârșitul anului 2013, Tudor Grigoriţă a obținut un venit din salariu de 50092,72 lei. În plus faţă de declaraţia precedentă, aflăm că suprafața terenului agricol pe care îl deține a scăzut până la 1 ha şi are deschis un cont la bancă cu suma de 40000 lei.
Conform declarației despre venituri, depusă pentru participarea la alegerile locale, în ultimii doi ani, de la locul de muncă de bază, Grigoriță a obținut suma de 142252 lei. La imobile acesta indică deja două terenuri agricole de 1 ha și de 0,5 ha, iar suprafața casei de locuit a scăzut cu 20 mp şi are deja 60 mp. Candidatul Grigoriță mai declară că are două automobile înregistrate pe numele său şi un fond privat de pensie în mărime de 70000 lei.
Garabagiu Semion, inginer constructor de profesie, candidează la funcția de primar din partea Partidului Renașterii. Conform datelor sale biografice, la moment nu este încadrat în câmpul muncii, iar în declarația pe venit din ultimii doi ani, a indicat că nu a obținut niciun venit, nu deține niciun bun imobil sau mobil, și nu este deținător de conturi bancare sau alte surse de venit.
Blocul Electoral ”Platforma Popular Europeană din Moldova” – Iurie Leancă și-a înaintat candidatura la funcția de primar al satului Costești, pe Constantin Poparcea, inspector superior al Inspectoratului Național de Patrulare. Conform declarației de venit depuse, candidatul Poparcea a obținut un venit de 143122 lei de la locul de muncă de bază. Deține un intravilan de 10,01 ari, un automobil Toyota Auris în proprietatea sa, un teren agricol de 1,25 ha pe numele soției și un cont bancare în valoare de 1000 RON, de asemenea, pe numele soției.
Din partea Partidului Socialiștilor, candidează Meriacri Petru, care, potrivit declarației depuse pentru alegeri, în ultimii doi ani a obținut un venit de 15000 lei. Acesta a mai declarat că are un spaţiu pentru o oarecare secţie de reparaţie de 1000 mp amplasat la Gura Galbenă, un teren 0,1188 ha la Costeşti și un automobil de marca Mercedes.
Ștefan Bivol, vicepreședinte degrevat al raionului Ialoveni, este candidatul Partidului Comuniștilor pentru Primăria Costeşti.
În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate depusă la CNI în calitate de vicepreședinte al raionului Ialoveni, Bivol a indicat că în anul 2013 a obţinut un venit din salariu de 93802,71 lei. La categoria imobile, Ştefan Bivol a indicat că are trei terenuri agricole obţinute ca donaţie în 2005. Tot aici el a mai scris că deţine un apartament de 91,7 mp dobândit în 2007 prinr-un contract de dobândire a proprietății. La rubrica capital al societăţilor comerciale, Bivol declară cota 1 în cadrul unei firme care se ocupă cu prestare de servicii, a cărei administratoare este soţia sa. În aceeași zi, la 12 martie 2014, Ștefan Bivol depune la CNI declarația cu privire la interese personale în care nu scrie nimic. În declarația de interese personale depusă cu un an înainte, în 2013, Ştefan Bivol, de asemenea, nu spune nimic despre vreun interes personal.
Din declarația depusă pentru înregistrarea în cursa electorală, candidatul Bivol declară că a obținut la locul de muncă de bază, în ultimii doi ani, suma de 93802 lei. Tot de aici aflăm că el deține trei terenuri agricole în Costeşti cu suprafața de 0,66 ha și un apartament de 97 mp în Ialoveni. De asemenea, Bivol declară că este proprietar al două automobile înregistrate pe SRL „Neo Zi”.
SRL „Neo Zi”, a cărei administratoare este soţia lui Ştefan Bivol, a figurat într-o investigaţie a Centrului de Investigaţii Jurnalistice. În materialul realizat s-a arătat că firma respectivă a fost unul din sponsorii Partidului Comuniştilor la alegerile parlamentare, după ce a făcut afaceri cu statul. Doar în a doua jumătate a anului 2014, SRL „Neo Zi” a încheiat cu primării din raionul Ialoveni contracte în valoare de peste un milion şi jumătate de lei.
Ştefan Bivol, a fost ales vicepreședinte al raionului Ialoveni pe probleme economice după alegerile locale din 2011. În octombrie 2013, acesta a fost demis din funcţie de consilierii raionali în cadrul schimbării conducerii Consiliului raional. Bivol a contestat în judecată demiterea sa şi, acum două luni, a fost restabilit în funcţie. În rezultat, Consiliul raional Ialoveni trebuie să-i achite salariul de vicepreședinte pentru mai bine de un an şi jumătate.
Locuitorii satului Costești cu drept de vot sunt așteptați în ziua de 14 iunie 2015 să își aleagă primarul pentru următorii patru ani.