Agrointel România a publicat un material ce ține de metodele de creștere a căpșunilor. Aceștia dau drept exemplu metoda utilizată de fermierii din Criuleni, R.Moldova.
“Afacerea cu căpșuni este profitabilă pe suprafețe mici, făcând parte dintre fructele care cunosc o cerere în creștere pe piață. Un mare inconvenient este că dacă sunt cultivate în sistem tradițional pe câmp, delicioasele fructe pot fi culese doar 3 luni pe an. Fermierii din Europa folosesc însă metode “de ultimă generație” care le permit cultivatorilor să se bucure de un sezon de creștere extins, chiar de 12 luni. Un caz aparte îl reprezintă căpșunile crescute pe jgheaburi suspendate, din metal sau PVC, aceasta fiind cea mai simplă și accesibilă dintre noile opțiuni.
Cum se procedează
Primul pas este înfundarea găurii mari a jgheabului, care se poate face cu spumă poliuretanică. Apoi, se fac câteva mici găuri pe fundul jgheabului, din 12 în 12 centimetri. Se pune pământ (de preferinţă, pământ negru de pădure) şi se plantează căpşunile, la o distanţă de cel puţin 15 centimetri una de cealaltă. Jgheabul refolosit se plasează într-un loc care are o expunere zilnică la soare de cel puţin şase ore.
De exemplu, se poate „agăţa” jgheabul pe gardul curţii sau chiar pe pereţii exteriori ai casei. Se udă moderat, seara, atunci când soarele a apus. Întrucât jgheabul este îngust, cele mai multe dintre fructe se vor dezvolta în afara lui, fiind extrem de uşor (şi de plăcut) de cules. Cultivatorii recomandă ca, în primul an, să rupeţi primele flori ale căpşunilor (cele care dau în mai sau la începutul lui iunie). În a doua parte a lunii iunie, nu mai rupeţi florile şi lăsaţi-le să de dezvolte în fruct. Veţi obţine atât plante mai viguroase, cât şi fructe mai mari.
Metoda hidroponică face furori în Moldova
În Moldova, la Criuleni se cresc căpşuni care dau roade tot anul. E vorba de metoda hidroponică utilizată de fermierul moldovean, Ion Bobeico. Pentru prima dată antreprenorul a încercat să cultive căpșuni în 2012, iar anul trecut proiectul a fost pus în aplicare cu succes pe o suprafață de 1,2 hectare de sere tehnologice. Perioada de cultivare a culturii în sere este de 11 luni.
Chiar dacă fermierul ar putea să culeagă fructe 12 luni în continuu, a decis să se rezume doar la 10 luni. Pentru perioada rece și întunecată a anului se preferă reciclarea plantelor. În luna ianuarie, costurile energetice ating o cota de circa 87% din sine-cost, de aceea acum fermierul lucrează la analiza diverselor posibilități de a reduce aceste costuri prin întrebuințarea surselor alternative de energie. În seră există un sistem de irigare prin picurare, un sistem de ceaţă și urmează să fie instalat un sistem de iluminare.
De asemenea, un factor important este că cultivarea nu se face în sol, ci ca substrat pentru rădăcina este utilizată vata minerala, ceea ce garantează o sterilitate sporită în zona rădăcinii – factor important la atingerea volumului de roadă planificat. La întrebarea când presupune să își recupereze investițiile de câteva milioane de lei, Ion Bobeica a declarat că recuperarea integrală a investițiilor va fi într-un termen de circa 3 ani”, notează agrointel.ro.