În cadrul vizitelor pe care membrii Guvernului Republicii Moldova le întreprind în teritoriu în scopul întâlnirii cu cetățenii și audienței acestora, marți, la Rezina s-a aflat Vasile Luca, viceministrul Agriculturii și Industiriei Alimentare.
Inițial, potrivit Consiliului raional Rezina, însoțit de Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului, a participat la o întâlnire cu agenți economici din sectorul agricol și cu funcționari ai Consiliului raional, activitatea cărora are tangență cu sectorul respectiv, după care a fost disponibil pentru a primi în audiență cetățeni.
Vasile Luca a oferit asistenței cifre și informații la zi referitoare la situația din domeniu, desfășurarea lucrărilor agricole, recolta anului curent, indicele producției agricole din țară, care în 2016 a înregistrat o majorare de 19%… Cât privește campania de încorporare a seminței în sol în această toamnă, a înregistrat o mică scădere, de aproximativ 3 la sută, comparativ cu anul precedent, vina fiind, preponderent, a condițiilor climaterice mai puțin favorabile pentru desfășurarea cu succes a semănatului de toamnă.
Viceministrul a vorbit și despre obiectivele de activitate a ministerului, una dintre care ar fi schimbarea abordărilor în cazul producătorilor și axarea lor pe domeniul marketingului, al vânzărilor, ca să-și poată comercializa marfa, “nu doar să se izbăvească de ea”. Se lucrează și asupra unui proiect de lege al achizițiilor, unde se intenționează ca pe domeniile în care avem suficientă producție locală, să se dea preferință, chiar și peste 50 la sută, produselor autohtone. Asta s-ar putea întâmpla și în rețelele de comerț, care abundă în producție străină în cazul în care avem volume locale suficiente.
Vasile Luca a vorbit și despre programele de finanțare a domeniului agricol, menționând că sunt multe fonduri, dar nu prea accesate de producători, inclusiv din cauza necunoașterii de către ei a faptului că au asemenea posibilități. Pentru a îmbunătăți situația, în cadrul Centrului informațional agricol a fost instituită funcția de consultant financiar, care va ajuta producătorii în accesarea fondurilor disponibile. Viceministrul s-a referit și la cercetare în domeniul agricol, la necesitatea asocierii producătorilor pentru a vinde producție finită, nu materie primă, la fondul de subvenționare – starea actuală și perspective, la fel, a răspuns la mai multe întrebări ale celor prezenți. Dar întrebări au fost multe și diferite – condițiile de creditare destul de dure, necesitatea modificării Codului funciar, cotele pentru export în Uniunea Europeană, probleme care afectează o întreprindere agricolă sau alta etc.
Diana Munteanu