În Moldova există o tradiție seculară de a face vin de casă și practic în orice sat găsești gospodari care te-ar servi cu un vin fin și delicios produs după tehnologii proprii. Însă, pentru a pregăti un vin bun, vinificatul are nevoie de echipamente speciale la domiciliu. Astfel, pentru a măcina recolta de struguri, trebuie să utilizeze un zdrobitor. Ulterior, se folosește presa, iar la final intră în joc butoiul de vin.
Zdrobitor pentru struguri
„Mai demult, uzina Pișemaș le producea în mii de bucăți, – explică directorul micii întreprinderi „777 și C”, Petru Lungu, – iar astăzi de acest tip de producție ne ocupăm doar noi și, poate că, alte câteva firme mai micuțe”. În principiu, zdrobitorul (concasorul) de la „777 și C” nu dispune de elemente inovatoare, căci tot ce a putut fi inventat pentru acest obiect a și fost inventat în urmă cu un secol. „Atâta doar că, mai demult, concasoarele erau confecționate din lemn, apropo multe dintre ele funcționează și până în prezent, iar noi le producem din metal. – spune Petru Lungu. – Buncărul zdrobitorului este confecționat fie din metal, acoperit cu vopsea alimentară, fie din oțel inoxidabil – care este puțin mai scump. În jur de jumătate din cumpărători preferă oțelul inoxidabil, cealaltă jumătate – metalul vopsit. Cererea pentru acest produs este sezonieră – sfârșit de vară, început de toamnă. În viitorul apropiat urmează să primim primele telefoane”.
„777 și C” produce și zdrobitoare cu motor, în baza comenzilor individuale. „Asamblăm pe concasor un motoraș, scripete și o telecomandă cu butoane, – explică Petru Lungu. Noi nu am testat productivitatea acestui tip de produs, însă cumpărătorii spun că zdrobitorul macină cu ușurință trei tone de struguri pe oră. Respectiv, este vorba despre o căldare de struguri în 3 secunde”.
Un zdrobitor manual poate prelucra într-o oră 800-900 kg de struguri, buncărul are o capacitate de 2 căldări de struguri. Avantajul principal al construcției constă în rolele care macină strugurii care nu sunt confecționate din aluminiu, cum se face de obicei, ci din cauciuc alimentar. Această dotare facilitează munca viticultorului, „dat fiind faptul că, în cazul rolelor din cauciuc, strugurii nu trebuie împinși, ca în cazul rolelor din aluminiu, – spune Petru Lungu. – Iar cele două role au dimensiuni diferite pentru ca strugurii să fie măcinați și nu doar presați”.
Apoi vine rândul teascului
Pentru cei care nu știu, teascul este o presă pentru struguri. „777 și C” produce cinci tipuri de prese. Patru modele sunt cu șurub și au un volum de 10,18, 25 si 50 de litri și un model cu volumul de 50 litri, cu mufă. Mufa este mai comodă din considerentul că lucrul se accelerează și presa poate fi manevrată de un singur om. Teascul cu șurub este mai tradițional, dar în manevrarea lui trebuie să participe două persoane. Cu toate acestea, conform spuselor lui Petru Lungu, cu teascurile de 10 și 25 litri se poate descurca și o singură persoană.
Compania „777 și C” produce și prese combinate – metal și lemn la care se utilizează vopsea alimentară. Este folosit lemnul de esență tare – stejarul sau frasinul.
Nu există vin fără butoi
În cazul butoaielor, lemnul folosit pentru confecționare joacă un rol crucial. Singura întreprindere din Moldova, care produce butoaie utilizând tehnologia franceză, se află în satul Cojușna, în apropiere de Chișinău, și se numește „Alsev”. Întreprinderea a fost fondată în anul 1995, având capital moldo-francez, iar investiția principală a părții franceze a constat în transmiterea tehnologiei de producție a butoaielor „de coniac”, adică pentru păstrarea divinului de calitate înaltă.
Directorul întreprinderii „Alsev”, Dan Severin, este un dogar ereditar. Întreprinderea este orientată pe piața externă. Până la 80% din produse sunt exportate în Franța și Ungaria. Este vorba despre butoaie cu volumul de 225 litri, destinate învechirii coniacurilor nobil. Din această cauză, pentru producția acestui tip de butoaie este folosit stejarul de o anumită calitate. Conform spuselor lui Dan Severin, stejarul necesar este procurat din regiunea Krasnodar, din Rusia. Acesta are o vârstă de 80-130 ani, este prelucrat, tăiat în bușteni. Stejarii sunt lăsați în aer liber timp de trei ani și abia după pot fi folosiți pentru producția butoaielor pentru coniac.
Secretul producției butoaielor pentru coniac constă nu doar în calitatea lemnelor utilizate. Este la fel de importantă realizarea prăjirii calitative a butoaielor – procedură de prelucrare cu flacăra a suprafeței interioare a butoiului. Este o muncă meticuloasă, necesită un grad înalt de experiență și durează între 1.5 și 2 ore. În total, în cadrul întreprinderii sunt utilizate patru metode de prăjire a butoaielor. Cea mai rapidă durează 15 minute.
Pe lângă butoaiele cu volumul de 225 litri, „Alsev” produce și butoaie de 350 și 500 litri, în baza comenzilor primite de la vinificatorii locali. Iar pentru vinificația la domiciliu, întreprinderea a lansat seria de butoaie cu volumul ce variază între 10 și 100 litri.
În Moldova există o cerere ridicată pentru butoaiele calitative din stejar. Vinificatorii amatori obișnuiesc să procure, în detrimentul unui butoi mare de 200 litri, două butoaie mici a câte 100 litri. Conform spuselor lui Dan Severin, aceatsă decizie are un anumit sens. Butoiul mai mic poate fi spălat mai ușor și este mai mobil. Totodată, existența a două butoaie permite păstrarea vinului roșu într-un butoi, și a vinului alb în alt buoi. Și gustul vinului, păstrat în butoaie de lemn, este diferit de cel al vinului învechit în butoaie de oțel inoxidabil, fiind mai fin și mai bogat.
Sursa: madein.md