Angajații Serviciului Piscicol din cadrul Ministerului Mediului au reținut recent doi bărbați care pescuiau ilegal în râul Nistru folosind… arme pneumatice. Printre ”trofeele cu solzi”, au fost identificate și exemplare de pești de specii rare, interzise pentru pescuit.
Braconierii au fost identificați în plină noapte, la ora 01.45, în aval de barajul Hidrocentralei Dubăsari. Aceștia practicau vânătoarea subacvatică cu utilizarea armelor pneumatice. Bărbații au fost amendați cu 3 400 de lei și urmează să achite suplimentar și prejudiciile cauzate resurselor biologice acvatice în sumă totală de 4 365 de lei.
Potrivit inspectorilor piscicoli, bărbații au reușit să prindă și un pește de o specie rară numită „mreană comună” sau „Barbus barbus”. Potrivit Codului Contravențional, despăgubirile achitate de pescari pentru un asemenea exemplar, indiferent de dimensiunea și greutatea peștelui, constituie patru mii de lei.
Între peștii preferați de pescari, mreana ocupa un loc de frunte, acest pește constituind obiectivul de predilecție al pescuitului, un trofeu multrîvnit. Pescuitul lui ,bogat în peripeții și emoții, mărimea la care poate să ajungă și carnea destul de gustoasă, fac să avem pescari specializați în prinderea mrenei și care neglijează aproape cu desăvîrsire prevederile legislației, dar și bunul simț.
Stipularea legislativă: Art.40 al Legii nr.149 din 08.06.2006 ”Privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura”: (1) Este interzis pescuitul pe tot parcursul anului a) La 500 m în amonte și aval de podurile de peste f.Nistru și r.Prut.
Denumiri populare: mreana, breana,barcaci, mireana, umbreana, jamna, sulernic.
Denumire stiintifica: barbus barbus.
Caracteristici generale: peştele măsoară în mediu între 30-50 cm şi cântăreşete de la 500 gr până la 3 kg, mai rar până la 10 kg, maxima de viaţă este de 15 ani. Are corpul alungit, solzi mici, botul lung cu 4 mustăţi (caracteristică care face ca specia să fie uşor identificată şi deosebită de alte specii), după caracterul de nutriţie este de bază zoobentofag (larve, viermi, crustacee, moluşte).
Mod de viață: mreana trăiește în apele mai repezi, pe fundurile cu prundiș mărunt și nisipos.
Este un peste de fund; acolo îsi caută hrana.