Începând cu 1 februarie 2016, Instrumentul Bibliometric Naţional (IBN) (creat de Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale) a intrat pe platforma WEBOMETRICS.
Prestigiosul clasament este elaborat de Laboratorul Cybermetrics Lab, un grup de cercetare care aparţine celui mai mare organism de cercetare publice în Spania: Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), fondat în 2006. La ora actuală acest clasament include nu doar universităţile, ci şi institutele de cercetare, centrele de business, spitalele şi repozitoriile din întreaga lume. Mai nou, Webometrics face şi un top al bibliotecilor instituţionale (Top Institutionals) şi al portalurilor (Top Portals). În acest scop este utilizată o metodologie de clasificare proprie (Size (10%), Visibility (25%), Altmetrics (25%), Files Rich (10%), GoogleScholar (30%)). În Top Portals IBN s-a clasat pe locul 131 din 206, cam la jumătatea clasamentului. Este cel mai înalt loc ocupat vreodată de o entitate din Republica Moldova în Webometrics. Amintim, totodată, că, pe acelaşi Webometrics, în clasamentul institutelor de cercetare din republică, IDSI se situează pe locul III (locul 1786 în lume), după Institutul de Matematică şi Informatică (locul 1572 în lume). AŞM, inclusă în aceeaşi listă, ocupă locul 346 în lume. Ceea mai bine poziţionată universitate din Republica Moldova (USM) ocupă locul 2839 din lume (din cca 24000 de universităţi).
IBN se află într-o companie onorantă cu cele mai bune biblioteci online din lume (ResearchGate (locul 1), Academia.edu (locul 2), Cyberleninka (locul 10) Mendeley (locul 54) etc., depăşind în clasament unele portaluri importante din regiunea noastră, cum ar fi cele din Ucraina (Electronic Library of Ukraine Open Archive – 148) şi Estonia (Estonian National Library Digital Archive – 163). În acelaşi timp, suntem unica instituţie de profil prezentă în clasament din spaţiul românesc.
Precizăm că, Instrumentul Bibliometric Naţional – PRIMA BIBLIOTECĂ DIGITALĂ ŞTIINŢIFICĂ din Republica Moldova – stochează, clasifică şi măsoară date cu caracter public privind contribuţiile ştiinţifice ale tuturor cercetătorilor din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova. Pentru moment, aceste date se referă în special la ARTICOLELE ştiinţifice publicate în reviste evaluate şi acreditate de categoriile A, B, B+ şi C, precum şi în reviste neacreditate, în conformitate cu cerinţele aprobate de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică (CSŞDT) şi Consiliul Naţional pentru Atestare şi Acreditare (CNAA).
sursa: idsi.md