Începând cu anul 2025, în Republica Moldova vor fi testate primele comunități de energie din surse regenerabile. În acest sens, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), cu suportul PNUD, a elaborat un regulament care stipulează procesul de formare, administrare și distribuire a energiei electrice în cadrul comunităților și pune accent pe transparență, responsabilitate și sustenabilitate. Regulamentul a fost adoptat pe 19 decembrie 2024.
Documentul presupune definirea clară a rolurilor și responsabilităților membrilor comunității. Fiecare comunitate de energie din surse regenerabile va fi formată din minim doi membri care, în baza unui acord de partajare, vor contribui la utilizarea și distribuirea energiei electrice din surse regenerabile. Membrii pot fi atât persoane fizice, cât și juridice, care instalează un sistem fotovoltaic și beneficiază de energia livrată de o centrală electrică administrată de comunitate.
Formarea unei comunități începe cu stabilirea entității juridice, care trebuie să fie non-profit, urmată de depunerea unei cereri la ANRE pentru înregistrarea acesteia în Registrul comunităților de energie din surse regenerabile. Ulterior, comunitatea va construi o centrală electrică și va utiliza energia produsă în interiorul comunității.
Totodată, comunitatea va trebui să semneze acordul de partajare a energiei, care va include informații detaliate despre locurile de consum, centrala electrică și metodele de calcul ale energiei distribuite între membrii săi. Partajarea energiei se va face pentru fiecare loc de consum în parte, iar cantitățile de energie partajată nu vor depăși energia consumată efectiv, așa cum este înregistrată de echipamentele de măsurare.
În conformitate cu prevederile Regulamentului, vor exista două tipuri de comunități de energie din surse regenerabile: locală și regională. Comunitatea locală va fi mai restrânsă ca spațiu, în timp ce comunitatea regională – mai extinsă. În ambele cazuri, membrii vor deține centrale electrice care produc energie din surse regenerabile. Capacitatea maximă a centralei electrice este stabilită în funcție de consumul de energie electrică al membrilor comunității, dar care nu poate fi mai mare de 1 MW.
Un alt aspect important din regulament se referă la vânzarea energiei electrice nepartajate. Comunitățile care dispun de surse proprii de energie pot vinde energia electrică nepartajată către furnizori de servicii universale sau pot participa pe piața de energie electrică, direct sau prin intermediul agregatorilor, conform legii. Profiturile obținute urmează a fi reinvestite și utilizate pentru necesitățile comunității.
O comunitate de energie din surse regenerabile va contribui și la reducerea facturilor prin stabilirea unor tarife mai mici, va susține crearea unor noi locuri de muncă și va permite reducerea amprentei de carbon, precum și va contribui la reziliența energetică.
Primele comunități de energie verde din Republica Moldova vor fi testate începând de anul viitor, cu sprijinul Suediei, Norvegiei, PNUD și al altor parteneri de dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Energiei și vor reprezenta un pas către un viitor mai verde și mai sustenabil.
PNUD a mai elaborat un studiu de politici pentru comunități energetice viabile din surse de energie regenerabilă.