Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, este îngrijorat de situaţia existentă în Penitenciarele nr. 8 si nr.12 din Bender şi solicită autorităţilor să întreprindă măsuri pentru asigurarea funcţionării normale a acestora, crearea unor condiţii adecvate de detenţie, potrivit unui comunicat de presă.
Instituţia Ombudsmanului monitorizează cu atenţie starea de lucruri de la instituţiile penitenciare nr. 8 şi nr. 12 Bender, acestea doar în anul 2015 fiind vizitate de 5 ori de către funcţionarii Oficiului Avocatului Poporului în contextul examinării plîngerilor de la condamnaţi. Pentru a verifica semnalele parvenite de la petiţionari privind condiţiile nesatisfăcătoare din cadrul instituţiilor date, angajaţii Oficiului au efectuat o vizită la Penitenciarul nr. 8, Penitenciarul nr. 12 din Bender şi pe 10 februarie curent.
Funcţionarii Oficiului Avocatului Poporului au constatat lipsa unor progrese în ceea ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare de la Penitenciarul nr. 8. Acesta rămîne a fi deconectat de la reţelele de apă, canalizare şi nu este asigurat cu energie electrică. Doar trei ore pe zi, de la ora 19.00 pînă la 22.00, este livrată electricitate, produsă de generatoare diesel. Din cauza barierelor create de administraţia de la Tiraspol, Penitenciarul nr. 8 nu este asigurat cu necesarul de produse alimentare, lemne şi cărbune. În acest condiţii, sunt impuse restricţii la încălzirea celulelor: pentru asigurarea cu căldură a unei barace de aproximativ 40-50 de metri pătraţi, care are două sobe, sunt distribuite doar cîte două braţe de lemne şi cîte o căldare de cărbuni pe săptămînă.
Angajaţii Instituţiei Ombudsmanului au mai stabilit veridicitatea semnalelor privind starea precară a blocurilor sanitare şi a băilor, privind alimentaţia proastă a deţinuţilor.
Avînd în vedere constatările de ultimă oră ale angajaţilor Oficiului privind condiţiile degradante de detenţie din cadrul Penitenciarului nr. 8 Bender, Avocatul Poporului îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu starea atestată de lucruri şi cheamă autorităţile să identifice soluţii pentru problemele semnalate. Mihail Cotorobai recomandă abordarea în regim prioritar a subiectului dat în cadrul negocierilor în formatul 5+2.
Diana Munteanu