Cea mai „activă” frontieră a fost cea cu România, în special punctul de trecere Leușeni-Albița, fiind perioade în care s-a semnalat un număr mare de călători, într-un timp foarte scurt. Printre cele mai tranzitate puncte de trecere se numără Otaci, Chișinău-Aeroport, Sculeni, Giurgiuleşti, dar și Cahul.
Pe parcursul a 10 zile ale anului curent, polițiștii de frontieră au înscris un flux de 415.767 traversări persoane și 83.497 – mijloace de transport, valorile traficului fiind în creștere față de perioada similară a anului 2015 (traversări persoane – 363.445 și autovehicule – 68.511).
Totodată, de la începutul anului 2016, angajații Poliției de Frontieră au intensificat măsurile de combatere a traficului ilicit internațional de călători, în acest sens fiind depistați și documentați 40 de șoferi. Aceștia nu au ținut cont de prevederile legislației în vigoare, care pentru transportarea ilegală a călătorilor, conform Codului Contravențional, riscă amenzi de la 100 u.c. până la 140 u.c.
Amintim că, începând cu 16 decembrie 2015 au fost puse în aplicare măsuri de simplificare a procedurilor de control, în momentul traversării frontierei de stat, în contextul sărbătorilor de iarnă. Din această dată și până la 10 ianuarie 2016, prin punctele de trecere s-au înregistrat 1.211.406 de traversări persoane şi 260.551 – mijloace de transport. Comparativ cu aceeași perioadă a anilor precedenți, numărul de traversări atât al persoanelor, cât și al unităților de transport, a crescut cu peste 15%, respectiv 25,9 %. Cea mai tranzitată zi a fost 29 decembrie 2015, unde s-a înscris un număr de 61.827 traversări persoane și 12.779 – auto.
Dacă în anii trecuţi, la graniţa cu Ucraina se semnala cel mai mare flux de călători, anul acesta valorile înregistrate la frontiera cu România s-au mărit cu peste 40%. Pe segmentul moldo-român au fost înregistrate 534.988 traversări ale persoanelor (377.002 – anul 2015), astfel, fiind situaţii când în comun cu omologii români am venit cu recomandări către participanţii la traficul transfrontalier să diversifice alegerea punctelor de frontieră existente la granița moldo-română, pentru preântâmpinarea suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea.
În perioada de referință, activităţile de supraveghere şi control la frontiera de stat s-au desfăşurat fără careva incidente. Datorită măsurilor întreprinse din timp şi a monitorizării non-stop a fluxului de persoane şi mijloace de transport a fost posibilă evitarea rândurilor şi reducerea timpului de aşteptare în punctele de trecere.
Reiterăm faptul că, Poliţia de Frontieră va continua şirul de măsuri, menit să fluidizeze traficul și în următoarele zile. Până la data de 16 ianuarie a.c., în punctele de trecere se va lucra la capacitate maximă pentru asigurarea unui control expeditiv şi eficace, în acest sens, fiind pregătiţi ofiţeri şi tehnică portativă de citire a documentelor de călătorie, la fel, în vederea prevenirii şi combaterii infracționalității transfrontaliere, vor fi antrenate la supravegherea frontierei de stat echipele mobile ale Poliției de Frontieră.
Dina Roşca