Luni, 14 martie autoritățile publice locale, asistenții sociali, reprezentanții societății civile și mass-mediei din raion au fost instruiți în domeniul prevenirii și eliminării discriminării de către Asociația de politică externă în comun cu Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității al Republicii Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, potrivit unui comunicat de presă.
Conform Legii nr. 121 din 25.05.2012 cu privire la asigurarea egalității, autoritățile publice locale le revin următoarele atribuții în scopul prevenirii faptelor discriminatorii: a) să examineze plângerile persoanelor care se consideră a fi victime ale faptelor discriminatorii; b) să coordoneze în domeniu combaterii discriminării activitatea structurilor descentralizate și desconcentrate; c) să contribuie la educarea și sensibilizarea populației în vederea interzicerii discriminării în domeniul de competență.
Cursul de instruire a fost format din 2 sesiuni. Prima sesiune s-a referit la conceptul discriminării, formele de discriminare și criteriile protejate din perspectiva Legii nr.121 cu privire la asigurarea egalității și cadrul legal internațional și național ce reglementează domeniul nediscriminării. A doua sesiune s-a referit la Hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului privind discriminarea împotriva Republicii Moldova și Atribuțiile, funcționarea și cazuistica Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității.
Prin organizarea cursurilor de instruire, Asociația pentru Politică Externă și Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității, care este mandatat de Parlamentul Republicii Moldova să monitorizeze implementarea legislației în domeniu, își propun să asiste autoritățile publice locale în pregătirea lor pentru îndeplinirea atribuțiilor ce le revin în domeniul prevenirii și eliminării discriminării.
Totodată la instruire a participat și Șeful Inspectoratului de poliție Ialoveni dl. Pavel Damaschin care a relatat despre faptul că în ultima perioadă de timp devine alarmant numărul crimelor şi contravențiilor săvârșite în cadrul familiei. Șeful inspectoratului a adus la cunoștință statistica cauzelor penale pe anii 2014-2016 care au fost pornite pe acest gen de infracțiune şi localitățile în care se înregistrează cele mai multe fapte.
S-a pus drept sarcină vizitarea familiilor ai căror membri sunt luați la evidentă de comun cu asistenţii sociali ai primăriilor, efectuarea lucrului de prevenire a cazurilor de comitere repetată a actelor de violenţă în familie, efectuarea, în situații de criză, a reținerii administrative a agresorului, în funcție de gravitatea cazului, pentru a proteja membrii familiei de eventualele manifestări de constrângere.
Diana Munteanu