
Primăria orașului Soroca a publicat o serie de recomandări făcute de echipa proiectului: „Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal”, finanțat de către Comisia Europeană în cadrul programului CoMDeP (Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale), pentru a păstra căldura în casă în sezonul rece al anului.
„Iată câteva trucuri de prevenire a pierderilor de căldură şi de menţinere a unei temperaturi normale în locuință:
Izolează pereții.
Izolarea pereților și a podului va avea efecte pozitive asupra temperaturii ambiante a casei, iar montarea geamurilor termopan iți va oferi un grad sporit de confort. Geamurile sunt responsabile pentru un sfert din pierderea totală de energie, iar pereții constituie cea mai mare sursă de pierdere. Costisitoare la prima vedere, izolarea interioară sau exterioară se amortizează destul de repede în timp.
Instalează folii de aluminiu.
Pentru a nu pierde căldură prin pereți, instalează folii de aluminiu în spatele caloriferelor. Folia nu permite scurgerea căldurii prin pereții exteriori și o reflectă înapoi în cameră.
Distribuie căldura.
Plasează o poliţă din lemn deasupra caloriferului daca acesta este instalat sub fereastră. Căldura va fi difuzată pe lateral, în loc să urce spre geam. Aerul cald se va distribui pe orizontală, încălzind eficient camera.
Nu bloca caloriferele.
Mobilierul trebuie să fie instalat la distanță de calorifere, astfel încât să nu blocheze fluxul de căldură. Lasă un spaţiu de cel puţin un metru şi jumătate distanţă între calorifer şi mobilier.
Acoperă podelele.
Redescoperă covorul – cel care ține cald și nu permite pierderea de căldură prin podea. Aceasta poate ajunge până la 10%.
Încălzeşte zonal locuința.
Nu ai nevoie de o temperatură ridicată în toată locuinţa. Foloseşte un radiator, aerotermă, panou radiant sau calorifer electric portabil în dormitor. De ce să încălzești bucătăria, dacă aragazul sau plita electrică iși fac treaba? Distribuie temperatura în funcție de timpul de utilizare a camerelor. Atenție la consumul dispozitivului portabil! Trebuie sa fie unul econom.
Nu uita că omul este cel mai important factor ce influențează consumul de energie. Analizează cum și unde o poți economisi și consumă prudent”, se spune în articolul administrației publice locale de la Soroca.
Diana Munteanu
În general totul e corect cu exceptia punctului trei Distribuie Căldura. În caz că se respectă acest sfat, geamurile respective vor fi mereu cu condensat pe ele, chiar daca acestea sint cu grad înalt de eficiență. Se recomanda ca pervazul sa nu acopere caloriferul mai mult de o treime altfel ferestrele “vor plînge” mereu, iar aerul cald oricum nu se va distribui pe orizontală, acesta fiind mai usor ca cel rece mereu va urca în sus.