Primăria municipiului Chişinău l-a comemorat astăzi pe Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului, ales pe cale democratică, la împlinirea a 22 de ani de trecerea la cele veșnice.
În dimineața zilei de 16 februarie, administrația capitalei, foștii colegi ai edilului, scriitori, oameni de cultură etc. au depus flori la placa memorială Nicolae Costin de la parterul clădirii Primăriei Chișinău, iar un grup de elevi ai gimnaziului „Nicolae Costin” i-au adus un omagiu fostului primar.
În alocuțiunea sa, viceprimarul Nistor Grozavu a evocat personalitatea fostului edil, care a avut un rol primordial în renașterea și dezvoltarea Chișinăului de după 1989. „În cei 4 ani de mandat, Nicolae Costin i-a redat Chișinăului identitatea de altădată, transformându-l dintr-un oraș rusesc în unul românesc, prin redenumirea străzilor, a piețelor, a instituțiilor de învățământ etc.”, a mai spus viceprimarul Grozavu.
După evenimentul oficial de la Primăria Chișinău, cei prezenți au mers să depună flori și la mormântul lui Nicolae Costin din Cimitirul Central.
Nicolae Costin a fost un promotor al Mișcării de renaștere națională, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și primar de Chișinău ales pe cale democratică (1990-1994).
În calitate de primar al Chișinăului, printre realizările cele mai cunoscute ale lui Nicolae Costin se numără: reînvierea tradiţiilor naţionale în învăţământ şi cultură (deschiderea liceelor român-englez „Mircea Eliade”, român-francez „Gheorghe Asachi”, român-italian „Danti Alighieri”), a bibliotecilor publice („Onisifor Ghibu” şi „Transilvania”); redenumirea străzilor şi readucerea limbii române în administraţia locală; reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine, redeschiderea bisericilor din Chişinău, inclusiv a Catedralei „Naşterea Domnului”, instalarea mai multor busturi pe Aleea Clasicilor și readucerea la locul iniţial de amplasare a monumentului domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Elena Ivanov
L-am cunoscut pe Nicolae Costin. Un om serios, cult, de o inalta tinuta si o inalta eruditie, calm si mereu ganditor. A fost un bun cunoscator si aparator al istoriei noastre si limbii romane, lucru care l-a costat.