Președintele r. Dubăsari, cu dosar penal. Cazul este examinat de Judecătoria Criuleni
Postat: miercuri, octombrie 21, 2015 . În
Drept în țintă,
Fierbinte
Grigore Policinschi, ales recent pentru a patra oară în funcția de președinte al raionului Dubăsari, a angajat-o la Consiliul Raional pe fiica sa, Ana, în funcția de specialist pe probleme juridice. Deși recunoaște că a semnat dispoziția de angajare, Policinschi susține că această situație nu reprezintă un conflict de interese. De asemenea, președintele raionului Dubăsari este cercetat penal într-un dosar deschis de procurori pentru neglijență în serviciu. Dosarul vizează gestionarea frauduloasă a banilor raionului în anul 2011 și a fost deschis în baza unui raport al Curții de Conturi (CC).
Posibil conflict de interese
Grigore Policinschi conduce raionul Dubăsari din anul 2003. Reprezentant al Partidului Comuniștilor, el a fost reales și rămâne preşedintele celui mai mic raion din țară deja patru mandate consecutive. Asta chiar dacă instituţiile de control au constatat că banii publici nu au fost cheltuiţi tocmai raţional pe vremea conducerii sale.
În luna martie 2014 Ana Policinschi a fost angajată prin dispoziţia tatălui său în funcția de specialist principal pe probleme juridice la Consiliul Raional. În prezent, ea se află în concediu de maternitate. Până la angajarea la Consiliul Raional, fiica președintelui raionului a lucrat educatoare la Tabăra ”Prietenia”, potrivit declarației sale de avere.
Grigore Policinschi împreună cu fiica sa
Grigore Policinschi nu vede nicio problemă în această situație. ”Care-i problema? Fiica mea a fost angajată prin concurs. Da, eu am semnat dispoziția de angajare, care a fost un act preparatoriu în urma desfășurării concursului. Acest act a fost verificat de către Cancelaria de Stat, care nu a găsit nimic ilegal”, ne-a spus președintele raionului Dubăsari și a închis telefonul.
Nereguli grave în gestionarea banilor publici
Trecutul lui Grigore Policinschi la conducerea raionului Dubăsari nu este tocmai lipsit de griji. El s-a ales cu un dosar penal pentru gestionare necorespunzătoare a banilor publici. Un audit efectuat de Curtea de Conturi pentru anul 2011 a arătat că președintele raionului Dubăsari și Consiliul Raional au cheltuit bani din buget nejustificat, angajând suplimentar normelor prevăzute de Guvern în jur de 50 de oameni.
Inspectorii CC au arătat că pentru salarizarea acestora au fost cheltuiți suplimentar circa 1,2 milioane de lei, dintre care peste 835 de mii de lei doar pentru salarizarea celor 37 de persoane angajate suplimentar la Consiliul Raional Dubăsari. ”
Prin urmare, atunci când unele unități administrativ-teritoriale pot să-şi îndeplinească atribuţiile funcţionale cu personalul stabilit conform normativelor existente, prestând servicii publice calitative populaţiei, altele, având angajat personal suplimentar, nu reuşesc să asigure prestarea unor servicii publice calitative şi eficiente. Totodată, luând în considerație mărimea transferurilor de la bugetul de stat, în cazul dat nu se utilizează mijloace financiare proprii ale unităților administrativ-teritoriale din raion, dar sunt irosite mijloacele bugetului de stat”, au notat inspectorii Curții de Conturi.
De asemenea, ei au notat că ”preşedintele raionului, Consiliul raional, primăriile satelor/comunelor din raion au utilizat iraţional mijloacele financiare pentru unele acţiuni fără impact asupra dezvoltării social-economice a populaţiei acestui raion”. O altă abatere de la lege a fost, potrivit CC, faptul că administrația raionului nu a asigurat înregistrarea în Registrul bunurilor imobile a drepturilor asupra bunurilor imobile în valoare de 61,3 milioane de lei. Nu au fost înregistrate corespunzător mai multe bunuri din patrimoniul public și au fost admise erori la raportarea valorii fondului locativ în valoare de circa 7,7 milioane de lei. ”În raion persistă riscul de folosire neautorizată a terenurilor proprietate publică și de pierdere a dreptului de deținător asupra lor, ca urmare a neasigurării delimitării terenurilor proprietate publică, evidenţei defectuoase și lipsei controlului asupra modului de utilizare a patrimoniului. (…) APL din raion execută ineficient atribuţiile sale, iar proasta gestiune a banului public s-a soldat cu iregularitățile menționate în Raportul de audit”, se spune într-un comunicat al Curții de Conturi.
Judecătorii din Dubăsari au refuzat să examineze dosarul lui Policinschi
În baza concluziilor auditului CC, Procuratura Anticorupție a deschis un dosar penal pe numele lui Grigore Policinschi pentru neglijență în serviciu, conform art. 329 al.1 Cod Penal.
Dosarul însă nu a putut fi examinat la Judecătoria Dubăsari, cu sediul în satul Ustia, întrucât toți judecătorii de acolo au refuzat să-l ia în gestiune. Astfel, Curtea Supremă de Justiție a decis transmiterea dosarului la Judecătoria din raionul vecin, Criuleni. În aceste zile la Criuleni sunt programate mai multe ședințe de judecată în acest dosar. Solicitat de Moldova Curată, Policinschi nu a comentat acuzațiile de gestionare frauduloasă a banilor publici, preferând să închidă, supărat, telefonul, după întrebarea despre angajarea fiicei sale. Anterior însă a declarat, într-o conferință de presă că acuzațiile ar fi nefondate și că ar exista ”o comandă politică” de a fi denigrat. „Toate acțiunile au fost conform normei legale. Toți banii au fost distribuiți legal. Cineva a comandat defăimarea raionului. Nu poate fi vorba despre spălare de bani atunci cînd fiecare bănuț este controlat”, a spus Grigore Policinschi în anul 2013, când mai multe instituții de presă au publicat articole realizate în baza concluziilor Curții de Conturi. Dacă Policinschi are sau nu dreptate urmează să decidă Judecătoria Criuleni, dosarul fiind în gestiunea magistratului Valeriu Ciuntu. Ședințe în acest dosar sunt programate pentru 22 și 23 octombrie 2015, dar și în câteva zile din săptămâna viitoare.
Litigiu legat de tabăra ”Prietenia”
Grigore Policinschi este implicat și într-un alt dosar în instanță, doar că civil, despre care
Moldova Curată a scris anterior. Fostul primar al satului Coșnița, Alexandru Leșan, a cerut în instanță trecerea taberei de odihnă pentru copii ”Prietenia”, care are și câteva hectare de teren, în gestiunea Primăriei Coșnița, întrucât se află pe teritoriul acestei localități. Leșan susține că Policinschi ar avea interese în această tabără și că și-ar fi angajat acolo persoane apropiate. Tabăra se afla la evidența Agenției Proprietăți Publice până în anul 2014, când a fost trecută în gestiunea Consiliului Raional Dubăsari. Policinschi, la rândul său, l-a acuzat pe Leșan că ar vrea să obțină această tabără pentru propriile interese. În prezent, litigiul încă este pe rol în instanțele de judecată.
Dubăsari este cel mai mic dintre raioane. După ce regiunea transnistreană s-a desprins de Republica Moldova, în gestiunea Chișinăului au rămas doar 11 primării din acest raion. Însuși sediul Consiliului Raional se află în satul Coșnița, întrucât orașul Dubăsari și o parte din satele acestui raion sunt administrate de administrația de la Tiraspol.