Peste 60 de femeii din toate regiunile Republicii Moldova s-au întrunit astăzi la Chișinău pentru a discuta despre modelul Programului Compact de abilitare a femeilor și de implicare a acestora în proiectele ce vizează reforme și investiții în infrastructură, dar și despre rolul femeilor în realizarea cu succes a acestor proiecte.
Conform politicilor Corporației Provocările Mileniului (SUA), care a finanțat Programul Compact, inegalitatea de gen este o constrângere în procesul de reducere a sărăciei și creșterii economice. Iată de ce pe parcursul derulării Programului Compact femeile au fost încurajate să participe la luarea deciziilor, să investească în dezvoltarea afacerilor agricole și să participe la monitorizarea lucrărilor de construcție ce vizează comunitățile în care locuiesc și activează.
Femeile participante la conferință dețin și administrează afaceri agricole,sunt membre ale Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, manageri de instituții de învățământ din localitățile amplasate de-a lungul traseului Sărăteni-Soroca și comunitățile din aria sistemelor de irigare, renovate din fondurile Programului Compact.
Totodată, la conferință au participat viceministrul muncii, protecției sociale și familiei Nighina Azizov, viceambasadorul SUA în Republica Moldova Julie Sufft, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare și societății civile, care au încurajat femeile din mediu rural să fie active în viața socială, economică și politică.
În acest context, viceministrul Azizov a reiterat că este important de promovat competiţia sănătoasă între femei şi bărbaţi şi parteneriatul acestora inclusiv în mediul de afaceri: „În ultimii ani acest subiect a devenit o componentă importantă care persistă stabil pe agenda politică a guvernării. Reieșind din sensibilitatea acestui subiect pentru societate, precum și pentru clasa politică, din păcate suntem încă în procesul de identificare a unui consens cu privire la modul de implementare a cotelor de gen în organele de conducere în sectorul public.”
Participantele la forum, au făcut schimb de opinii despre importanța implicării tuturor locuitorilor indiferent de gen, vârstă, ocupație în activitățile ce vizează satele în care locuiesc. Femeile s-au referit la experiența proprie de participare pe parcursul derulării Programului Compact în formarea și gestionarea Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru irigare, implicarea în monitorizarea lucrărilor de reabilitare a drumului, mobilizarea comunităților pentru luarea deciziilor privind ajustarea reconstrucției drumului la necesitățile locuitorilor din sat etc.
Drept rezultat al activităților Programului Compact, circa 40 la sută din membrii consiliilor de administrare ale Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare create sunt femei, iar mai bine de 50 la sută din membrii Comitetelor de monitorizare a impactului social create în localitățile unde Programul Compact a desfășurat lucrări de construcție au fost femei.
Notă: Programului Compact al Guvernului SUA, realizat în perioada 1 septembrie 2010 – 1 septembrie 2015 cu un buget de 262 mln dolari SUA,acordați în formă de grant, a contribuit la creșterea economică în Republica Moldova prin realizarea investițiilor în renovarea drumului Sărăteni-Soroca și susținerea tranziției la agricultura performantă, inclusive reconstrucția a 10 sisteme de irigare.
Dina Roşca