În premieră, anul acesta, au fost procurate medicamente pentru a trata de 7 ori mai mulți bolnavi de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C, D. Astăzi, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a întreprins o vizită de lucru la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă”, pentru verifica etapa de pregătire a procesului de repartizare a acestor preparate farmaceutice, potrivit unui comunicat de presă.
Dacă până în prezent, erau incluși în tratament antiviral pentru hepatita cronică virală circa 200-300 de pacienți, atunci pentru 2017 au fost procurate medicamente, care să trateze peste 3000 de bolnavi. Statisticile medicale arată că, pacientul se tratează în aproximativ 8-12 săptămâni, eficacitatea acestor medicamente fiind de 90%.
De asemenea, au fost achiziționate medicamente pentru o schemă de tratament a bolnavilor de hepatitele B și D, inclusiv au fost acoperite în totalitate necesitățile pentru tratamentul copiilor care sunt afectați de aceste maladii.
”Ne propunem, până la prima săptămâna a anului 2017, toate medicamentele, pe care le-ați văzut aici, să fie repartizate în toate raionalele Republicii Moldova, conform listelor de distribuție și deciziilor pe fiecare nume de pacient. Vom face acest lucru pentru a evita deplasarea inutilă și suplimentară a persoanelor către această instituție. Îndemnul nostru pentru toți pacienții, care știu că sunt purtători sau bolnavi de hepatită, să meargă le medicul infecționist din localitate și să fie supus examenului de reevaluare, pentru a fi inclus în tratament”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
Până în prezent, 1200 de pacienți au depus dosarele la Comisia specializată a Ministerului Sănătății, iar 1000 deja au fost examinate. Prin urmare, marea majoritate a bolnavilor, care au solicitat tratament antiviral asigurat de către stat, vor beneficia de medicamente gratuite și asistența medicală începând cu ianuarie 2017.
Medicamentele au fost procurate cu 35 milioane de lei, mijloace financiare prevăzute pentru realizarea Programului Național pentru combaterea hepatitelor (B, C și Delta) pentru anul 2016.
După finalizarea procesului de includere a bolnavilor în tratament antiviral, Ministerul Sănătății va demara o nouă achiziție de medicamente, din mijloacele financiare prevăzute în acest sens pentru anul 2017.
În prezent, numărul pacienților cu hepatite cronice și ciroze de etiologie virală, înregistrate în total pe țară, este de: 15400 bolnavi cu HVC cronică, 28118 bolnavi cu HVB cronică și 1815 bolnavi cu HVD cronică.
Dna Glavan intr-adevar este de laudat, un ministru de aur, in perioada asta a reusit sa obtina marirea salariilor pentru medici cu 20%, a reusit sa obtina ieftinirea mai multor medicamente cu 40%, s-au renovat spitale, este o doamna foarte bravo, felicitari!
si 3000 este putin, dar macar si-a reamintit cineva de acesti bolnavi!
Mai bine ati face vreo vizita si pe la Balti sa vedeti care este situatia de prin spitale, ca mare bardac e si pe aici, dar nu umblati pe la spitalele din Chisinau. Medicii au salarii mai mari de prin august, bani pentru reparatii vin, dar nimic nu se vede.