Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, care este marcată anual la data de 18 mai, Ministerul Culturii a decernat mai multe mențiuni pentru muzeografii din țară, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea pe care au desfășurat-o pe parcursul anului 2016. Evenimentul a avut loc în cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare a Zilei Internaţionale a Muzeelor, care a avut loc ieri, 18 mai, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, în prezența mai multor demnitari, directori și angajați ai rețelei muzeale din țară, oameni de cultură și public interesat, potrivit unui comunicat de presă.
Trofeul Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei și diplomele de onoare au fost înmânate de ministrul Culturii Monica Babuc, care, în debutul mesajului său, a felicitat întreaga comunitate muzeografică din țară cu ocazia zilei profesionale, exprimându-și înalta apreciere și respect pentru munca și sacrificiul muzeografilor din țară în raport cu condițiile nu foarte bune de viață și salarizare. “Vă felicit cu modul în care muzeele din Republica Moldova, pe parcursul celor 25 de ani de independență, au făcut ceea ce se numește schimbarea la față a atitudinii noastre, celor care muncim în domeniu, dar și a multor concetățeni de ai noștri care au început să perceapă muzeele nu doar drept locuri în care se păstrează obiecte sau piese de artă care merită să fie văzute. Dumneavoastră ați transformat muzeele în centre multifuncționale de educare și promovare a înaltelor valori morale , culturale, istorice etc.”, a afirmat Monica Babuc. Oficialul a remarcat intenția muzeografilor de a prelua cele mai bune experiențe internaționale în managementul instituțiilor muzeale, dar și interesul acestora de a participa la multiple seminare, conferințe și școlarizări din domeniu.
Trofeul Ministerului Culturii în domeniul muzeografiei în acest an, a fost acordat colectivului Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei, în contextul înscrierii Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO a Tehnicilor tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova, eveniment care s-a produs la data de 1 decembrie 2016. Totodată, mai multor muzeografi din țară le-au fost oferite diplome de onoare ale Ministerului Culturii, pentru merite în cercetarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural național, dar și pentru devotamentul și abnegația de care au dat dovadă în activitatea profesională.
După evenimentul de inaugurare a Zilei Internaționale a Muzeelor publicul prezent a fost invitat să participe la vernisarea expoziției de colecție „Ceasul de-a lungul timpului”.
Menționăm că, Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 1977, fiind marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul anului. Tot la inițiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, a fost inițiată, începând cu anul 2005, sărbătoarea Noaptea Europeană a Muzeelor, care este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor. Muzeele din Republica Moldova s-au înscris în circuit, reuşind să atragă un public tot mai mare şi mai divers la această manifestare de amploare. Programul Zilei Internaţionale a Muzeelor şi Nopţii Europene a Muzeelor în Republica Moldova din acest an cuprinde o suită întreagă de evenimente culturale organizate de muzeele naționale și cele peste 60 de muzee din 22 de raioane care și-au anunțat programul.