Peste 30 de copii din comunitățile beneficiare ale Proiectului Energie și Biomasă, etapa a II, profită de un sejur la Tabăra de Vară ENERGEL (ediția a IV-a), organizată, în perioada 6 – 17 iunie curent, de Agenția pentru Eficientă Energetică (AEE) și Proiectul Energie și Biomasă în satul Răculeşti, raionul Criuleni.
Valeriu Triboi a menționat că Ministerul Economiei, alături de partenerii europeni și colegii de la Ministerul Educației, a fost un susținător înflăcărat al ideii de a studia în școli cursul de energie regenerabilă și eficientă energetică, deoarece copiii sunt cea mai convingătoare și eficientă echipă de promovarea a proiectului dat în societate.
În opinia lui Pirkka Tapiola, atragerea tinerilor în proiectele energetice este foarte importantă deoarece soluționarea problemelor securității energetice a oricărei țări va duce într-un final la depășirea situațiilor de criză provocate de încălzirea globală, diminuarea rezervelor de apă potabilă, etc. ”Este foarte important că în procesul de implementarea a proiectelor energetice să atragem o atenție sporită aspectului ecologic. Mă bucură că aceste aspecte au fost prezente practic în toate proiectele prezentate astăzi aici de tinerii inventatori”, a spus șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova.
La rândul său, reprezentantul rezident PNUD Moldova, Dafina Gercheva, a salutat organizarea taberei de vară, accentuând faptul că proiectele prezentate de participanți merită toată atenția, iar unele dintre ele dreptul de a fi implementate. ”Mă bucură faptul că această tabără a devenit o platformă de prezentare și punere în discuție a unor proiecte inedite în domeniul energiei regenerabile. Și mai important, în opinia mea, este faptul că aceste proiecte sunt elaborate de tineri”, a accentuat Dafina Gercheva.
Tabăra de vară ENERGEL este parte a Inițiativei Educaționale de promovare a energiei regenerabile şi eficienței energetice demarată de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” în comunitățile în care instalează centrale termice pe biomasă. Pe perioada de realizare a primei etape de proiect (2011-2014), circa 19.000 de copii au învățat în școli cursul de regenerabile şi eficientă energetică.
Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club” și Agenția pentru Eficientă Energetică.
Elena Ivanov