Consilierul din cadrul Consiliului Orășenesc Cahul, Vasile Vanțevici, propune nimicirea câinilor maidanezi prin împușcare. Un proiect de decizie în acest sens a fost propus Consiliului, potrivit ziuadeazi.md.
Astfel, conform acestei propuneri, Consiliul orășenesc Cahul preconizează să autorizeze sacrificarea (nimicirea) câinilor comunitari, prin aplicarea armelor de foc cu țeava lisă până pe 20.10.2016 și să împuternicească Primarul Orașului să implice în procesul de sacrificare a câinilor Asociația Vânătorilor și Pescarilor din raionul Cahul, punându-le la dispoziție numărul necesar de cartușe.
Potrivit sursei citate, decizia urmează să fie pusă în dezbateri la comisiile de specialitate și discutată la următoarea ședință a Consiliului orășenesc Cahul.
În motivația acestei decizii, alesul local invocă art. 11 și 12 din Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie ce indică:
Articolul 11 – Sacrificarea
(1) Numai medicul veterinar sau o alta persoana competenta poate sa procedeze la sacrificarea unui animal de companie, exceptie facand cazurile de urgenta cand trebuie sa se puna capat suferintelor unui animal si cand ajutorul unui medic veterinar sau al altei persoane competente nu poate fi obtinut rapid sau alte cazuri de urgenta prevazute de legislatia nationala. Orice sacrificare trebuie sa se faca cu minimum de suferinta fizica si psihica, tinand cont de circumstante.
Metoda aleasa, exceptata in caz de urgenta, trebuie:
a) fie sa provoace o pierdere imediata a constientei, urmata de moarte;
b) fie sa inceapa prin realizarea unei anestezii generale profunde, urmata de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
Persoana responsabila cu sacrificarea trebuie sa se asigure ca animalul este mort inainte sa se realizeze jupuirea.
(2) Urmatoarele metode de sacrificare trebuie sa fie interzise:
a) inecul si alte metode de asfixie, daca ele nu produc efectele mentionate in alin. (1) lit. b);
b) utilizarea otravurilor sau drogurilor ale caror dozaj si aplicare nu pot fi controlate in maniera de a obtine efectele mentionate in alin. (1);
c) electrocutarea, mai ales daca ea nu este precedata de pierderea imediata a constientei.
Articolul 12 – Reducerea numarului de animale fara stapan
Atunci cand o parte estimeaza ca numarul de animale fara stapan constituie pentru ea o problema, ea trebuie sa ia masurile legislative si/sau administrative necesare pentru reducerea numarului acestora prin metode care nu cauzeaza dureri, suferinte sau temeri evitabile.
a) Astfel de masuri trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
(i) in cazul in care astfel de animale trebuie sa fie capturate, aceasta trebuie sa se faca astfel incat sa produca minimum de suferinte fizice si psihice animalelor, in functie de natura animalului;
(ii) in cazul in care animalele capturate sunt adapostite sau sacrificate, aceasta trebuie sa se faca in conformitate cu principiile prezentei conventii.
b) Partile sunt obligate sa respecte:
(i) identificarea permanenta a cainilor si pisicilor prin mijloace corespunzatoare care sa nu produca decat dureri, suferinte sau temeri usoare ori temporare, cum ar fi tatuarea insotita de inregistrarea numarului, precum si de numele si adresele proprietarilor;
(ii) reducerea reproductiei neplanificate a cainilor si pisicilor si incurajarea sterilizarii acestora;
(iii) incurajarea persoanelor care au gasit un caine sau o pisica fara stapan sa semnaleze acest lucru autoritatii competente.
Sursa precizează că, potrivit art. 4 din Constituția Republicii Moldova, dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile omului se interpretează şi se aplică în concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care Republica Moldova este parte. Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Republica Moldova este parte şi legile ei interne, prioritate au reglementările internaţionale.
Elena Ivanov