Ministerul Mediului a inițiat modificarea legislației de mediu, astfel încât, activitatea delfinariilor să fie posibilă doar în cazul în care au asigurată apă de mare, păstrând astfel un mediu habitual pentru mamiferele marine, se anunță într-un comunicat al Ministerului.
Aceste prevederi sunt valabile în întreaga Europă, astfel toate delfinariile, indiferent că sunt în orașe de pe malul mării/oceanului sau în centrul bătrânului continent, folosesc doar apă de mare.
În aceste condiții speranța de viață a delfinilor crește de câteva ori, or cei care sunt ținuți în delfinarii cu apă „de la robinet”(precum sunt cei de la Chișinău) supraviețuiesc foarte puțin, fiind înlocuiți tehnic și fără sentimentalism, odată la doi-trei ani.
Valeriu Munteanu a declarat: ”Vom depune toate eforturile pentru înbunătăţirea cadrului legal în domeniul protecţiei animalelor sălbatice, întreţinute în captivitate, prin racordarea la cerinţele Directivelor Uniunii Europene şi a tratatelor internaţionale din domeniul vizat, la care Republica Moldova este parte. Conform legislaţiei Republicii Moldova, regulile în privința animalelor deţinute în captivitate şi cerinţele de creare a grădinilor zoologice sunt stabilite în Legea grădinilor zoologice nr. 136-XVI din 14 iunie 2007, elaborată în scopul racordării la prevederile Directivei 1999/22/CE privind deţinerea animalelor sălbatice în grădini zoologice. În art. 4 al Legii nr. 136-XVI sunt stabilite restricţiile referitoare la funcţionarea grădinilor zoologice şi conform alin.(2) sunt stipulate clar responsabilităţile organului de supraveghere veterinară de stat în privinţa controlului asupra îndeplinirii condiţiilor de întreţinere a animalelor”.
Diana Munteanu