În perioada 30 ianuarie – 5 februarie 2017, la ”frontiera verde” și în punctele de trecere, polițiștii de frontieră au notificat 155 de evenimente, cu documentarea a 181 de persoane, care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:
– două treceri ilegale ale frontierei de stat;
– 62 de persoane au încălcat regimul frontierei de stat și cel al punctelor de trecere;
– patru persoane au prezentat documente false și falsificate;
– 56 de persoane au prezentat viniete nevalabile;
_ 21 de încălcări ale regulilor de transportare a pasagerilor;
– 22 de cetăţeni străini au încălcat regimul de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
– cinci persoane au fost documentate pentru trafic ilicit de mărfuri;
– nouă persoane cercetate contravențional pentru încălcarea regulamentului circulației rutiere.
În decursul săptămânii precedente, 33 de cetăţeni străini, dar și 76 de mijloace de transport, au primit refuz de intrare în Republica Moldova. Totodată, potrivit datelor deținute, 12 cetățeni moldoveni nu au avut acces de intrare în Federația Rusă, iar 12 conaționali în Uniunea Europeană. Din Federația Rusă au fost deportați patru moldoveni, din UE – șapte.
Polițiștii de frontieră au avut nouă întrevederi cu reprezentanții autorităților de frontieră ale Ucrainei și României, în scopul schimbului de informații și de primire-predare a infractorilor.
Cu referire la traversarea frontierei de stat prin punctele de trecere, în perioada vizată, fluxul persoanelor a constituit 277 915 traversări, mai puțin cu 0,2% față de ultima săptămână a lunii februarie, iar traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 71 179 traversări, în descreștere cu 0,3%. Totodată, în ultimele 48 de ore, polițiștii de frontieră au înscris un flux de 87 872 traversări persoane, dintre care un număr de 44 751 traversări au fost înregistrate pe sensul de ieșire din țară.
La ora actuală, din cauza formării podurilor de gheață peste râul Nistru, rămân nefuncționale punctele de trecere de tip debarcader ”Cosăuți” și ”Vasilcău”.
În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier prin oferirea posibilității de a opta pentru un traseu cât mai puțin aglomerat, pe prima pagina a site-ului Poliţiei de Frontieră poate fi vizualizată o nouă aplicație „TRAFIC ONLINE”. Aplicația pune la dispoziție informații privind media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru categoriile de mijloace de transport: autoturisme/autocare și camioane.
Diana Munteanu