Premierul Pavel Filip a dialogat ieri cu reprezentanții mediului de afaceri despre acțiunile ce trebuie să fie întreprinse de autorități pentru a evita certificarea dublă a produselor de origine animalieră importate în țara noastră. Discuțiile au avut loc în cadrul ședinței Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru.
Reprezentanții asociațiilor de business au spus că o problemă majoră cu care se confruntă agenții economici care importă produse în Republica Moldova este nerecunoașterea certificatelor sanitar-veterinare emise de autoritățile europene. De asemenea, nu sunt coordonate modelele certificatelor perfectate de alte state terțe, ceea ce cauzează pierderi suplimentare de timp și bani pentru întreprinzători.
În context, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că problema invocată este una complexă, iar la soluționarea acesteia trebuie să fie luate în calcul toate elementele, inclusiv măsurile de protecție a producătorilor autohtoni. Totodată, șeful Executivului a solicitat ca problema să fie examinată pe platforma Consiliului Economic şi să fie elaborate propunerile de modificări legislative și normative ce necesită a fi promovate.
„Trebuie să fim absolut siguri că nu se încalcă normele și exigențele din Republica Moldova. Scopul nostru este să asigurăm calitatea și siguranța alimentară a cetățenilor, dar nu eliberarea certificatelor. Noi trebuie să punem în capul mesei consumatorul și să asigurăm o competiție corectă pe piață”, a spus Pavel Filip.
O altă problemă discutată în cadrul ședinței a vizat managementul deșeurilor acumulate la procesarea produselor de origine animalieră, precum și gestionarea produselor expirate. Oamenii de afaceri au subliniat că în Republica Moldova nu avem o infrastructura dezvoltată pentru distrugerea resturilor adunate, fiind doar o singură întreprindere specializată în asemenea procese, care nu face față volumului mare de lucru. Astfel, agenții economici întâmpină dificultăți în activitatea desfășurată.
Premierul a solicitat ca antreprenorii împreună cu reprezentanții autorităților de stat să vină, în termen de două săptămâni, cu soluții concrete pentru această problemă.
În cadrul ședinței, reprezentanții comunității de business au apreciat acțiunile întreprinse de Executiv privind susținerea mediului de afaceri şi au declarat că sunt deschiși spre dialog și deciși să se implice activ în elaborarea unui cadru legislativ care să susțină dezvoltarea mediului de afaceri.
Diana Munteanu
Ca sa evolueze mediul politic, trebuie sa fie in primul rand conditii bune, iar conditiile pot fi asigurate anume de catre guvern.
agentii economici sa fie impusi sa scada preturile pe care le-au majorat cand s-a ridicat dolarul!!! si in general, sa fie o monitorizare de stat ca si-n cazul benzinariilor!
deacord. sper măcar acum să începeți să luptați pentru consumatori că fiecare care venea pînă acum la putere se gîndeau la propriul lor consum!
Scopul trebuie sa fie calitatea și siguranța alimentară a cetățenilor, iar conditiile ne vor putea permite in aceasta tara.