Dupa aproape 15 ani de munca in Spania, inclusiv la cules de capsuni, o familie din Mehedinti, Romania, a decis sa se reintoarca in tara si sa porneasca o afacere pe cont propriu. Nu au stat prea mult pe ganduri si au infiintat o plantatie de capsuni, mai ales ca aveau deja experienta lucrului cu micile fructe aromate si rosii. Datorita ambitiei de a face ceva pe pamant romanesc, succesul nu s-a lasat prea mult asteptat. Au productii bune, chiar daca sunt in primii ani, si reusesc chiar sa isi vanda marfa prin intermediul unui lant de supermarketuri. Povestea celor doi ne-a spus-o chiar fiul acestora.
„Parintii mei au lucrat in Spania o buna perioada de timp, la o companie care se ocupa de cultivarea capsunelor. Mama mea se ocupa cu supravegherea oamenilor si cu repartizarea lor, iar tatal meu lucra pe un strung la flota lor de utilaje. Am fost si eu plecat in strainatate sa muncesc, chiar si in Anglia, insa ne-am dorit sa ne reunim, sa revenim in tara, mai ales ca incepusem sa construim si o casa aici. Asa a luat fiinta ideea de a incepe o afacere, si ne-am gandit sa infiintam aceasta plantatie de capsuni, care momentan se intinde pe 3.000 mp. Insa in vara asta dorim sa dublam suprafata”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Liviu Frimu.
Pe langa plantatia de capsuni, care a fost infiintata in 2015, familia Frimu, alaturi de un colaborator, au realizat acum 2 ani si o plantatie de afin, pe un hectar.
„Afinul a fost infiintat recent, mai urmeaza pana sa putem spunem ca e o afacere, poate in anul 5. Insa a fost un vis de-al meu sa spun, sa am si afin. E o afacere pe termen lung, un fel de pensie asigurata”, spune Liviu Frimu.
Anul trecut, productia de capsuni realizata de familia Frimu a ajuns la 4 tone, si asta la doar 3.000 mp, cu o densitate de 16.000 plante. „In tarile vestice, reusesc sa culeaga 1 kg pe planta. Noi nu suntem la nivel acesta, dar nici nu ne dorim sa fortam plantele, sa le stropim, deoarece pierdem din gustul lor autentic, aromat. De fapt, noi chiar pe asta vrem sa mizam. Avem in prezent 5 soiuri. Anul acesta speram la o productie asemanatoare, desi vremea ne-a cam jucat feste”, povesteste cultivatorul.
In ceea ce priveste valorificarea, familia Frimu a incercat sa-si diversifice cat mai mult clientii, de la cofetarii, patiserii din oras, la supermarketuri.
„A fost un pic de noroc pot spune ca am fost contactati de un supermarket si am inceput colaborarea cu ei. Nu sunt vandute la casorola, ci in ladite, unde oamenii isi pot pune cat doresc. Aceasta a fost dorinta magazinului. Nu pot spune ca aveam probleme cu vanzarile, capsunile fiind totusi niste fructe care se vand destul de usor, insa incheierea unui contract cu un supermarket fara indoiala ca ne-a ajutat foarte mult”, ne-a explicat Liviu Frimu.
Ca tehnologie, fermierii din Mehedinti folosesc inclusiv un sistem performant de fertirigare, prin care le pot asigura plantelor atat volumul de apa necesar cat si fertilizarea de care au nevoie.
„Am ales sa nu marim productia prea mult, ci sa pastram cat se poate de bine gustul capsunelor. Folosim zeama bordeleaza in fiecare primavara pentru a proteja plantatia de boli. Am achzitionat de asemenea si un sistem de irigatie performant, care imi asigura aceeasi cantitate de apa pe fiecare picurator, chiar daca terenul e in panta sau in line dreapta. Toate aceste investitii ne-au ajutat de exemplu sa tinem plantatia anul trecut doar cu un angajat”, ne-a mai spus Liviu Frimu.
Pentru viitor, familia Frimu si-a propus sa investeasca intr-o camera frigorifica pentru pastrarea fructelor, mai ales daca vor avea de la anul o productie dubla.
„Avand in vedere ca marim si suprafata, avem din ce in ce mai multa nevoie de o camera frigorifica pentru stocarea fructelor. In prezent nu avem nevoie pentru ca recoltam atat cat stim ca vindem. Dorim sa oferim fructe proaspete, de aceea, cat e posibil, culegem esalonat”, ne-a mai spus Liviu Frimu.
Pentru cineva care doreste sa inceapa o afacere cu capsuni, sfatul lui Liviu Frimu este sa se acorde o atentie foarte mare sistemului de irigatii, precum si firmei de la care se achizitioneaza stoloni.
„Toate lucrurile pleaca de la sursa de apa. Capsunile sunt mai consumatoare de apa. De acolo vin si problemele, risti sa ti se imbolnaveasca plantele. Apoi, pe internet exista foarte multe anunturi de firme sau chiar persoane care vand stoloni. Eu recomand sa se cumpere doar dintr-o sursa autorizata, sa fii sigur ca plantele sunt devirusate. Altfel, risti sa pierzi bani inainte sa faci afaceri. Noi am platit un pret aproape triplu decat preturile de pe internet. Plantele m-au costat circa 3.500 euro, putul, pompa 1.000 de euro, plus alte cheltuieli cu pregatirea terenului. Investitia totala se poate duce la un minim 7.000 – 8.000 euro”, spune fermierul.
Cultura capsunului este considerata deosebit de intensiva si are un punctaj important pentru cei care vor sa atraga fonduri, mai ales prin intermediul masurilor de finantare pentru pomicultura.